הטיפול בהפרעות חרדה מבוסס במידה רבה על שימוש בתרופות שונות כשבין היתר מדובר בתרופות נגד דיכאון כמו לדוגמה תרופות ממשפחת ה- SSRI ותרופות נגד חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים.
במאמר זה נתמקד בשתי תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים: ואליום וקסאנקס. משפחת הבנזודיאזפינים היא משפחה של תרופות בעלות השפעה מרגיעה המשמשות לטיפול בהפרעות שינה וחרדות.
יש לציין כי הן ואליום והן קסאנקס הם מותגים של תרופות בעלות שמות שונים. קסאנקס למשל נמכרת גם בשמות קסנגיס, אלפרליד ואלפרוקס ואילו ואליום משווקת גם תחת השמות אסיול ודיאז. שתי התרופות פועלות פחות או יותר באותו האופן מבחינה פרמקולוגית ושתיהן ניתנות לרכישה אך ורק במרשם רופא.
שתי התרופות הן תרופות פסיכואקטיביות שפועלות על רצפטור הנקרא GABAA של הנוירוטרנסמיטר GABA. GABA הוא המוליך העצבי בעל ההשפעה המעכבת, הנפוץ ביותר בבעלי חיים לרבות בני אדם.
אופן הפעולה של התרופות במערכת העצבים המרכזית
ה- GABA נקשר לרצפטור הממוקם על ממברנת תאי העצב בשני הצדדים של הסינפסה (התא הבתר סינפטי והתא הקדם סינפטי). כאשר הוא נקשר לקולטן, הוא גורם לפתיחה של תעלות כלור או אשלגן וכך גורם ליציאה של יונים חיוביים מהתא (יוני אשלגן) או לכניסה של יונים טעונים שלילית לתוך התא (יוני כלור). באופן כזה נוצר מצב הנקרא היפרפולריזציה, כלומר הגדלה של הפרש הפוטנציאלים בין תא העצב לבין התמיסה החוץ תאית.
במצב מנוחה, החלק הפנימי של התא שלילי יותר מהסביבה החיצונית שלו (מבחינת המטען החשמלי). כשמדובר בתאי עצב גדולים, ההפרש בין המטען החיצוני לפנימי הוא 90- mV (מיליוולט) אך ישנם גם תאי עצב שמתח המנוחה שלכם הוא 40- עד 60- מיליוולט. לאור זאת, כאשר ה- GABA נקשר לתא העצב, הוא מרחיק את מתח הקרום של התא מערך הסף המינימאלי הדרוש לעירור של דחף עצבי. באופן הזה באה לידי ביטוי ההשפעה המעכבת שלו.
הבנזודיאזפינים מגבירים את האפיניות של הקולטן GABAA ל- GABA וכך גורמים להגברה של תדירות פתיחת התעלות היוניות (במקרה הזה תעלות המוציאות יוני כלור מהתא). התרופות השונות במשפחה זו נבדלות אלו מאוד בעיקר במשך ההשפעה שלהן – קסאנקס היא תרופה בעלת משך השפעה קצר יחסית ואילו ואליום הינה תרופה בעלת משך השפעה ארוך יחסית.
ואליום – דיאזפאם (Diazepam)
דיאזפאם היא התרופה הנפוצה והפופולארית ביותר במשפחת הבנזודיאזפינים. היא אושרה לראשונה לשימוש בשנת 1963 ושווקה באופן בלעדי על ידי חברת התרופות Hoffman-La Roche. בנוסף לחרדה התרופה משמשת גם לטיפול בהפרעת פניקה, הפרעות שינה, עוויתות שרירים, תסמונת גמילה מאלכוהול, מחלת מונייר ועוד. בנוסף התרופה משמשת להרגעה לפני פרוצדורות רפואיות מסוימות כמו למשל לפני בדיקות אנדוסקופיות.
קסאנקס – אלפראזולאם (Alprazolam)
קסאנקס משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת פניקה והפרעות חרדה כמו לדוגמה הפרעת חרדה כללית (generalized anxiety disorder) או הפרעת חרדה חברתית (social anxiety disorder).
בנוסף לכך, התרופה נמצאת בשימוש להקלה על הבחילות וההקאות המופיעות בחולים אונקולוגיים הנמצאים בטיפולי כימותרפיה. ההשפעה של התרופה מורגשת תוך זמן קצר מאוד מרגע הנטילה כששיא ההשפעה מורגש בטווח של שעה עד שעה וחצי מנטילתה.
תופעות הלוואי של השימוש בתרופות?
ההשפעה של התרופות שהוזכרו במאמר זה, בדומה לשאר התרופות במשפחת הבנזודיאזפינים עלולה להוביל למגוון רחב של תופעות לוואי שליליות, שחלקן שכיחות יותר וחלקן נדירות מאוד. בין היתר מדובר בפגיעה בקואורדינציה, סחרחורות, דיכאון, דפיקות לב מואצות ועוד. ישנן גם תופעות לוואי שונות המתרחשות בעיקר בקרב קשישים כמו למשל בלבול, אמנזיה, נפילות, אטקסיה ועוד.
ישנן גם תופעות לוואי פרדוקסליות נדירות המתרחשות בעיקר בקשישים, ילדים ומטופלים בעלי עבר של התנהגות אגרסיבית או התמכרות לסמים או אלכוהול. הכוונה היא לתופעות לוואי כמו לדוגמה עצבנות יתר, רגזנות, נדודי שינה, התקפי זעם ונטייה לאלימות.