טיפול פסיכולוגי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפולהטיפול הפסיכולוגי בדיכאון מהווה את המרכיב העיקרי של תכנית הטיפולים, כשלעיתים הטיפול הפסיכולוגי עומד בפני עצמו וניתן ללא שילוב עם טיפול תרופתי או כל טיפול אחר. לאורך העשורים האחרונים בוצעו מחקרים רבים ונכתבו מאמרים רבים בנוגע למידת האפקטיביות של הטיפולים הפסיכולוגיים השונים עבור הסובלים מדיכאון.

ישנם חוקרים הסבורים כי ישנן שיטות מסוימות המתאימות יותר עבור מבוגרים ופחות למתבגרים, אחרים דווקא מתייחסים למידת האפקטיביות של הטיפולים הפסיכולוגיים השונים עבור הסובלים מסוגים שונים של דיכאון, ישנם המתייחסים דווקא למידת החומרה של הדיכאון כאלמנט שיש בו כדי לנבא את סוג הטיפול המתאים ביותר ועוד.

ישנם חוקרים הסבורים כי לא הטכניקה הספציפית שבה נעשה שימוש היא המשפיעה על התוצאות הטיפוליות כי אם האישיות של המטפל וטיב הקשר שנרקם בינו לבין המטופל במהלך הטיפול.

לא רק זאת ובהקשר של יחסי מטפל-מטופל, חוקרים צרפתיים סבורים שאנשים ממעמד סוציו אוקונומי נמוך לא נוטים לגשת לטיפול פסיכולוגי וכן רמת ההיענות שלהם בקבלת הטיפול היא מאוד נמוכה. חשוב מאוד שמטפל יהיה מודע לאדם שניגש לטיפול תחת חסותו ויימצא את שיטת הטיפול שהכי מתאימה לו כדי להגביר את רמת ההתעניינות בטיפול

במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר טכניקות טיפוליות הנמצאות בשימוש במהלך הטיפול הפסיכולוגי בדיכאון על קצה המזלג.

הטיפול הפסיכודינמי

הטיפול הפסיכודינמי הוא מעין הגדרת מטרייה המאגדת תחתיה מספר זרמים בפסיכולוגיה, שהתפתחו משיטת הפסיכואנליזה. הטיפול הפסיכודינמי מעלה אל פני השטח תכנים לא מודעים על מנת שניתן יהיה לחקור אותם ולהבין אותם לעומק.

הטיפול עצמו מהווה מעין מקום בטוח שבו יכול המטפל לנטרל את מנגנוני ההגנה הפסיכולוגיים השונים בהם עושה המטופל שימוש כדי להתמודד עם תכנים שליליים המאיימים עליו. החשיפה של המנגנונים הנפשיים שהובילו להתפתחות הדיכאון היא לא תהליך קצר או פשוט ולפיכך הטיפול הפסיכודינמי הקלאסי נמשך בדרך כלל זמן רב (לרוב מדובר במספר שנים לפחות).

יש לציין כי לצד הגישה הקלאסית של הטיפול הפסיכודינמי קיימים גם זרמים המבוססים על טיפול פסיכודינמי קצר מועד כמו לדוגמה פסיכותרפיה דינמית קצרת טווח בשיטת חביב דנבלו אך טיפולים אלו לא מייצגים את הזרם המרכזי של הטכניקה הפסיכודינמית. המשותף לשיטות קצרות המועד ולטיפול הפסיכודינמי הקלאסי הוא שבשני המקרים הנחת היסוד היא שיש להתייחס לאירועי העבר ולכוחות הלא מודעים הפועלים בנפשו של המטופל על מנת לטפל בבעיות מהן הוא סובל בהווה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

במקרים רבים הטיפול הפסיכודינמי מבוצע במסגרת המשלבת בין העקרונות הפסיכודינמיים לבין כלים המגיעים מזרמים אחרים בשדה הפסיכולוגיה כמו לדוגמה הזרם הקוגניטיבי התנהגותי, אם כי לעתים הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי עומד בפני עצמו.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מהווה מעין שילוב של שני זרמים מרכזיים בעולם הפסיכולוגיה: הטיפול הקוגניטיבי והטיפול ההתנהגותי (ביהביוריסטי). הטיפול כולל שני רבדים מרכזיים להלן:

  • חשיפת דפוסי מחשבה לא תקינים או לא יעילים ואתגור של נכונותם או אמינותם בראי המציאות.
  • לימוד ותרגול של דפוסי התנהגות חדשים ויעילים.

מטרת הטיפול היא למעשה לשנות את תפיסת המציאות של המטופל ולסייע לו להגמיש את דפוסי ההתנהגות הנוקשים, המאפיינים את האדם הדיכאוני. בניגוד לטיפול הפסיכודינמי, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לא נוגע בשום צורה באטיולוגיה של ההפרעה הדיכאונית. הכוונה היא שלא נעשים למשל ניסיונות לנבור בעברו של המטופל, לנתח את הקשרים שלו עם הוריו או לנסות להתחקות אחרי האירועים שגרמו לו לפתח דיכאון.

מדובר בטיפול ממוקד מאוד, שלא נמשך יותר משלושים מפגשים ברוב המקרים, שבמסגרתו מתמקדים ב"כאן" וב"עכשיו". הטיפול מצריך מידת היענות גבוהה יחסית מצד המטופל שכן במהלך הטיפול על המטופל לתעד את הרגשות שלו, לנתח את המחשבות שלו ובאופן כללי לעשות לא מעט "שיעורי בית". זוהי הסיבה לכך שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתאים במיוחד עבור אנשים הסובלים מדיכאון קל עד בינוני ופחות עבור מטופלים הסובלים דיכאון חמור.

במהלך הטיפול המטופל לומד לזהות את המחשבות הדיכאוניות שצצות באופן אוטומטי, מבצע תרגילים מחשבתיים שונים באמצעותם הוא נחשף לעיוותי החשיבה מהם הוא סובל ומתנסה בטכניקות שונות בהן הוא יכול לעשות שימוש כדי לשלוט במחשבותיו ורגשותיו במקום שיהיה נשלט על ידם.

תרפיה בין אישית (Interpersonal psychotherapy)

תרפיה בין אישית היא טיפול מוגבל בזמן שמטרתו לעודד את המטופל להשיג שליטה מחודשת על מצב רוחו ועל התפקוד היומיומי שלו. בדרך כלל הטיפול נמשך בין שניים עשר לשישה עשר שבועות. הטיפול מבוסס על הנחת היסוד לפיה ישנו קשר בין האופן שבו אנשים מתקשרים עם הסובבים אותם לבין מצבם המנטלי.

הטיפול הבין אישי מזכיר במובן מסוים את הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי וזאת כיוון שבדומה לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, גם הטיפול הבין אישי הוא טיפול מוגבל בזמן, המצריך מהמטופל מידת היענות גבוהה לטיפול ועמידה במשימות או "שיעורי בית".

לפי הגישה הבין אישית בפסיכולוגיה, הקשיים הבין אישיים אותם חווה האדם שסובל מדיכאון, לא מהווים תופעת לוואי של התסמינים הדיכאוניים אלא ממלאים לא פחות מתפקיד מרכזי בתהליך ההיווצרות של התסמינים ובהגברת התסמינים השונים. לפי התיאוריה המרכזית המנחה את הדוגלים בזרם זה, ישנו גרעין דיכאוני בסיסי שעובר תהליך של הגברה וקיבוע בעקבות האינטראקציות השליליות עם הסביבה הקרובה.

מדובר למעשה במעין מעגל קסמים שלילי: הגרעין הדיכאוני גורם לפגיעה ביחסים הבין אישיים של המטופל, הפגיעה ביחסים הבין אישיים של המטופל גורמת לכך שהמטופל יזכה לפחות תמיכה וקבלה ובעקבות זאת התסמינים מחמירים ואף נורא מכך – מתקבעים. למעשה היעדר התמיכה מהסביבה הקרובה מוביל את המטופל להאמין בכך שההנחות הדיכאוניות שלו נכונות.

בקצרה ניתן לכתוב כי מטרת הטיפול להסב את תשומת לבו של המטופל לאופן שבו ההיבט הבין אישי קשור לדיכאון וכיצד על ידי שינויים במישור הבין אישי, באפשרותו ליהנות משיפור במצבו הנפשי. במקביל המטופל רוכש כלים ומיומנויות התנהגות אפקטיביות על מנת לחזק את היכולות שלו בתחום הבין אישי ועל מנת להימנע מהנטייה ליצור תבנית נוקשה של יחסים בין אישיים, שתשפיע בסופו של דבר על ראיית החיים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן