השינויים בחיים המאפיינים קשישים, מוות של יקירים, בידוד מוגבר, ובעיות רפואיות, עלולים לגרום להם לדיכאון אשר ימנע מהם לעסוק בתחביבים רבים ולהשפיע על מצב הרוח, האנרגיה, השינה, התיאבון והבריאות הגופנית. יחד עם זאת, דיכאון אינו חלק בלתי נמנע מההזדקנות, וניתן לנקוט בצעדים רבים כדי להתגבר על התסמינים, ללא קשר לאתגרים בפניהם ניצב אדם בגיל הזהב.
סימני ותסמיני דיכאון בקרב קשישים
הכרה בדיכאון מתחילה עם ידיעת הסימנים והתסמינים. דגלים אדומים לדיכאון כוללים:
- עצב.
- עייפות.
- איבוד עניין בתחביבים או בילויים מהנים אחרים.
- נסיגה חברתית ובידוד, המתבטאים בחוסר רצון לבלות עם חברים, לעסוק בפעילויות או לצאת מהבית.
- ירידה במשקל או חוסר תיאבון.
- הפרעות שינה המתבטאות בקשיי הירדמות או שמירה על שינה רצופה, או שינה מוגברת וישנוניות בשעות היום.
- אובדן הערך העצמי, המתבטא בדאגות אודות להיות לנטל על בני המשפחה, תחושות חוסר ערך ותיעוב עצמי.
- שימוש מוגבר באלכוהול או סמים אחרים.
- קיבעון על מוות, מחשבות או ניסיונות התאבדות.
גורמים לדיכאון בקרב קשישים
ככל שאדם מתבגר, הוא חווה שינויים משמעותיים בחיים, העשויים להציבו בסיכון לדיכאון. הגורמים וגורמי הסיכון התורמים לדיכאון בקרב קשישים כוללים:
בעיות בריאות – מחלות ונכות, כאב כרוני או חמור, ירידה קוגנטיבית, נזק לדימוי הגוף עקב ניתוח או מחלה.
בדידות ובידוד – קשישים אשר חיים לבד מוצאים עצמם מול מעגל חברתי אשר הולך ומתמעט בשל מוות או העתקת מקום מגורים, ירידה בניידות בשל מחלה או אובדן רישיון הנהיגה.
תחושה מופחתת של מטרה. אובדן הזהות עקב פרישה מהעבודה או מגבלות פיסיות.
פחדים שונים – פחד מפני מוות, חרדה לגבי בעיות כלכליות או בריאותיות.
שכול – מוות של חברים, בני משפחה, חיות מחמד ואובדן בן או בת זוג.
שיטות טיפול עצמי
מומלץ לבצע שינויים חדשים באורח החיים. האמת היא שהמוח האנושי אינו מפסיק להשתנות, כך שאנשים מבוגרים מסוגלים ללמוד דברים חדשים כמו אנשים צעירים, ולהסתגל לרעיונות חדשים. התגברות על דיכאון כרוכה בדרך כלל במצית דברים חדשים הגורמים להנאה, למידה להסתגל לשינויים, הקפדה על פעילות פיסית וחברתית, ותחושת חיבור לקהילה ולאנשים אהובים.
טיפוח ויצירת קשרים חברתיים
יש לקבל את כל התמיכה לה אדם מבוגר זקוק, שכן מערכות יחסים חברתיות ומשפחתיות משמעותיות להפגת ערפל הדיכאון. יש לעשות את המאמץ להתחבר לאחרים ולהגביל את זמני הבידוד.
אם אדם מבוגר אינו יכול לצאת וליצור קשרים חברתיים, יש להזמין אנשים קרובים לבקר, או לשמור על קשר בטלפון או בדואר האלקטרוני. יש לזכור כי לעולם אין זה מאוחר מידי לבנות חברויות חדשות. ניתן להתחיל עם הצטרפות לקבוצות תמיכה לדיכאון, מועדון חברתי או קבוצה אחרת של אנשים עם תחומי עניין זהים.
פעילות גופנית
משפיעה על חיזוק מצב הרוח. למעשה, המחקר מצביע על כך שהיא יעילה כמו תרופות נוגדות דיכאון. החלק הטוב ביותר הוא שההטבות מגיעות ללא תופעות לוואי. ניתן למצוא שיטות להוספת יותר תנועה לשגרת היום, כגון להחנות את הרכב רחוק וללכת מעט ברגל, לטפס במדרגות במקום להשתמש במעלית, או לבצע עבודות בית קלות. גם אם אדם מבוגר חולה, תשוש או נכה, קיימים תרגילים בטוחים רבים אותם הוא יכול לבצע על מנת לבנות את הכוח הגופני ולשפר את מצב הרוח, גם בכיסא גלגלים.
השבת החיים לאיזון – אם אדם מבוגר חש איום כתוצאה מלחצי חיי היומיום, הגיע הזמן ללמוד להתמודד בשיטות חדשות עם רגשות, טיפול פסיכולוגי או טיפול קוגנטיבי התנהגותי מלמד את הכישורים הדרושים לפתרון בעיות, קבלת נקודת מבט חדשה, יעילה ומעשית על החיים וחשיבה חדשה לגבי יכולות התפקוד והיציאה מהדיכאון.