טיפול פסיכותרפויטי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפולטיפול פסיכותרפויטי מורכב מסדרת שיטות לטיפול בבריאות נפשית, רגשית ומספר הפרעות פסיכיאטריות. הטיפול מסייע למטופל להבין כיצד להרגיש ולחשוב באופן חיובי ולהתגבר על חרדה, כמו גם לקבל ולהבין את נקודות החוזק והחולשה שלו. כשאנשים מסוגלים לזהות רגשות ודרכי חשיבה אישיים, הם משפרים את יכולת ההתמודדות עם מצבים מורכבים.

המילון הרפואי מדילקסיקון מפרש פסיכותרפיה כ"טיפול רגשי, התנהגותי ואישי להפרעות פסיכיאטריות המבוססות בעיקר על תקשורת מילולית או שאינה מילולית והתערבויות עם המטופל, בניגוד לטיפולים כימיים ושימוש באמצעים פיזיים". במילים פשוטות, מטרת טיפול פסיכותרפויטי היא להקל מצוקה פסיכולוגית באמצעות דיבור ולא בתרופות.

פסיכותרפיה נפוצה לטיפול בבעיות פסיכולוגיות ארוכות שנים. הטיפול מצליח רק אם נבנים יחסי אמון בין המטופל לפסיכותרפיסט. טיפול עשוי להימשך מספר חודשים ואף מספר שנים, והוא מתורגל על בסיס אישי, זוגי או קבוצתי. בדרך כלל המפגשים נערכים אחת לשבוע למשך שעה.

מספר צורות פסיכותרפיה מפעילות אף צורות תקשורת אחרות, כולל כתיבה, יצירה אמנותית, דרמה, סיפור נרטיבי או מוסיקה. פסיכותרפיה תכליתית, המבוססת באופן תיאורטי החלה במאה ה-19 עם פסיכואנליזה והתפתחה מאז באופן משמעותי. פסיכותרפיסט יכול להיות מטפל פסיכולוג, מרפא בעיסוק, יועץ, פסיכואנליטיקאי או פסיכיאטר.

טיפול בדיבור לעומת טיפול תרופתי

תרופות בדרך כלל מיועדות להקלת מצוקה אישית כתוצאה מבעיות ביחסים ולא כתוצאה מהפרעה אישית. פסיכותרפיסט לוקח בדרך כלל בחשבון את ההקשר הנרחב של יחסים בתוך המשפחה או בעבודה.

פסיכיאטרים נוטים לנקוט בגישה רפואית יותר לבריאות הנפש ורושמים תרופות להקלת הלחץ. זהו ההבדל הכללי בין גישה פסיכותרפיסטית לגישה פסיכולוגית. יחד עם זאת, פסיכיאטרים רבים משתמשים אף בפסיכותרפיה.

פסיכולוגים רבים סבורים כי גישות רפואיות מתייחסות אל מצוקה כאל תסמין הפרעה באותה הדרך בה מוצגים סימני או תסמיני בעיות פיסיות, מחלות ומצבים רפואיים. לכן, פסיכיאטר או נוירולוג מקשר הבחנה של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), או הפרעת דחק פוסט טראומטית, למשל, למרשם תרופות פרטניות, כמו גם להתערבויות פסיכולוגיות אפשריות.

מחקרים רבים מוכיחים כי הטיפולים היעילים ביותר למחלות נפש ובעיות נפשיות, בעיקר דיכאון, כרוכים בשילוב טיפולים תרופתיים ופסיכותרפיה.

סוגי טיפולים פסיכותרפויטים

הטיפולים משתנים בין המטופלים בהתאם לחומרת התסמינים והגישה המועדפת על המטפל והמטופל. הסוגים השונים כוללים:

טיפול התנהגותי

סוג טיפול המתמקד בסיוע למטופל להבין כיצד שינוי התנהגותו יוביל בסופו של דבר לשינויים בתחושתו. הטיפול מתמקד בהגברת מעורבות המטופל בפעילות חברתית או חיזוק מגעים חברתיים.

גישה זו מודדת בזהירות את דפוסי ההתנהגות של המטופל בהווה ומגבירה בהדרגה את ההסתברות לחוויות חיוביות. כלומר, מטרת טיפול התנהגותי היא להחליף תגובות התנהגותיות שאינן רצויות עם גישות רצויות יותר.

הדרך בה אדם מרגיש נקבעת באמצעות חשיבה. זו התיאוריה מאחורי טיפול קוגנטיבי. לדוגמא, אם אדם סובל מדיכאון, מצבו עשוי להיות תוצאה של מחשבות או אמונות שגויות. אם אלו מטופלות, נקודת המבט הרגשית של המטופל לגבי אירועים בחייו ויחסיו עם סביבתו, משתנים לטובה.

מספר מחקרים מוכיחים כי אנשים מדוכאים בדרך כלל אוחזים באמונות שגויות לגבי עצמם, ללא כל ראיה. הם עשויים להתבונן על מצבי חיים במונחים מוחלטים של שחור או לבן.

טיפול משפחתי

מטפל משפחתי מתבונן על תסמיני המטופל בהקשר משפחתי. לדוגמא, אם המטופל סובל מדיכאון, זה עשוי להיות בגלל בעיה בתוך המשפחה, כגון במקרה של נער שהוריו עוברים משבר או בעיות בחיי הנישואין.

טיפול קוגנטיבי התנהגותי וטיפול בין אישי יכולים להיות מופעלים בטיפול משפחתי. הטיפול מזהה את הדפוסים התורמים להפרעה ההתנהגותית או למחלה הנפשית ומסייע לבני המשפחה לשבור הרגלים או דפוסים אלו.

טיפול בין אישי

כאן, היחסים הבין אישיים של המטופל הם מוקד הטיפול. לדוגמא, בעיה של מטופל מדוכא ניתנת לטיפול באמצעות שיפור דפוסי התקשורת שלו. הדרך בה הוא מתייחס לאחרים עשויה להשפיע על דיכאונו.

המטפל יכול להתחיל באמצעות סיוע למטופל לזהות את הרגש והמקום ממנו הוא מגיע, ומלמד אותו כיצד לבטא רגשות באופן בריא. לדוגמא, אם המטופל בדרך כלל מגיב בכעס ובסרקזם, תקשורת זו משפיעה על סביבתו באופן שלילי. הוא לומד לבטא כאב וחרדה בשלווה, ובכך מגביר את הסיכויים לקבלת תגובות חיוביות יותר מהסביבה.

פסיכותרפיה בינאישית מתמקדת במערכת היחסים של המטופל עם בני משפחתו וחברים באמצעות הדרך בה המטופל תופס את עצמו. הטיפול בוחן סוגיות במערכות יחסים מתוך מטרה לסייע למטופל לזהות ולשנות בעיות בין אישיות, להבינן ולהתמודד עם בעיות ביחסים.

טיפול פסיכו דינמי

גישה זו נקראת אף טיפול מונחה תובנה. הטיפול מתמקד בתהליכים האוטומטיים המוצגים בהתנהגות המטופל, מתוך מטרה להגביר את מודעותו העצמית והבנת השפעת העבר על ההתנהגות בהווה. המטופל מקבל נקודת התבוננות טובה על נושאים שאינם פתורים ותסמינים הנובעים ממערכות יחסים שלא תפקדו בעבר, והובילו לצורך והרצון בהתמכרות לחומרים.

טיפול זה מסייע למטופל להבין את שורשי מצוקתו הרגשית, בדרך כלל באמצעות חקר מניעים, צרכים והגנות שאינם במודע. הטיפול יעיל במיוחד לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות מורכבות, והפרעות נפשיות אישיות כרוניות.

טיפול קבוצתי. במסגרת טיפול זו משתתפים בדרך כלל בין שישה ל-12 מטופלים, ומטפל אחד. כל המטופלים סובלים מבעיות קשורות, והמטפל מסייע להם לשפר את מצבם באמצעות התבוננות באחרים הסובלים מאותו מצב וקבלת משוב, המסייע לקבלת נקודת מבט שונה המובילה לשיפור ושינוי. מדענים מצאו כי השתתפות בפסיכותרפיה קבוצתית מסייע, למשל, לגברים הסובלים מבעיות זקפה להתגבר על בעייתם, באופן יעיל יותר מצריכת ויאגרה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן