פסיכולוג קליני

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכולוגי קליניישנם רבים בקרב הציבור הרחב, שלא מבינים לעומק את ההבדלים בין פסיכולוג קליני לבין פסיכיאטר או בין פסיכולוג קליני לבין פסיכולוג חברתי, חינוכי או שיקומי לצורך העניין.

במאמר שלפניכם נפרט בנוגע להבדלים בין הפסיכולוג הקליני לבין בעלי מקצועות אחרים בתחום בריאות הנפש והפסיכולוגיה באופן כללי וכן נפרט בנוגע לחשיבות של השיחה המקדימה עם הפסיכולוג הקליני עבור הסובלים מדיכאון.

הטיפול הפסיכולוגי מול הטיפול הפסיכיאטרי

הדבר החשוב ביותר שיש להבין בנוגע להבדלים המשמעותיים בין פסיכולוג קליני לבין פסיכיאטר הוא שפסיכיאטר הוא רופא מומחה ושפסיכיאטריה היא למעשה התמחות בתחום רפואת הנפש. לפיכך לא ניתן להתחיל את לימודי הפסיכיאטריה לפני שמסיימים את לימודי הרפואה הבסיסיים הנמשכים כשבע שנים תמימות. הפסיכולוג הקליני לעומת זאת אינו רופא ולפיכך אינו מוסמך למשל לספק מרשמים לתרופות פסיכיאטריות.

הטיפול הפסיכולוגי מבוסס ברובו על שיחות בין המטפל למטופל אם כי לעתים הטיפול יתנהל במקביל לטיפול תרופתי שיתבצע תחת פיקוח של פסיכיאטר. ההכשרה האקדמית של פסיכולוג קליני בישראל כוללת לימודי תואר ראשון במדעי ההתנהגות או בפסיכולוגיה ולימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית.

במהלך לימודי התואר השני בפסיכולוגיה קלינית, הסטודנטים עוברים שנה אחת של התנסות מעשית ולאחר סיום התואר באפשרותם להתחיל את שלב ההתמחות, הנמשך כארבע שנים. רק לאחר סיום ההתמחות ניתן לגשת למבחן של משרד הבריאות, המאפשר לקבל את הרישיון לעסוק בפסיכולוגיה קלינית.

ההבדלים בין הסוגים השונים של הפסיכולוגים

נכון לכתיבת שורות אלה חוק הפסיכולוגים הישראלי מכיר בשש התמחויות בפסיכולוגיה בלבד להלן:

  • פסיכולוג חברתי-תעסוקתי-ארגוני – מתמחה בעיקר בייעוץ לארגונים, קבוצות או עסקים בנוגע ליעילות ארגונית והשתלבות הפרט בארגון וכן בייעוץ לפרט בתחומים שונים בעולם התעסוקה ובהכוונה לבחירת קריירה מתאימה.
  • פסיכולוג רפואי – מתמחה בעיקר בטיפול בחולים קשים ובבני משפחותיהם של החולים לקראת טיפולים רפואיים שונים ואחריהם וכן בייעוץ לאנשי רפואה המתמודדים עם מצבים לא קלים מבחינה נפשית.
  • פסיכולוג שיקומי- מתמחה בשיקום של אנשים הסובלים ממוגבלויות גופניות, רגשיות ושכליות כמו לדוגמה מטופלים שנפגעו בתאונה קשה או מטופלים שמשתקמים לאחר מחלה קשה.
  • פסיכולוג חינוכי – מתמחה בטיפול בתלמידים ובמתן ייעוץ להורים ולאנשי מקצוע מתחום החינוך (מנהלי בית ספר, גננות ומורות למשל).
  • פסיכולוג התפתחותי – מתמחה באבחון של בעיות פסיכולוגיות בתינוקות, פעוטות וילדים קטנים עד גיל הכניסה לבית הספר וכן בטיפול בבעיות בקבוצת הגילאים הנ"ל. בנוסף הפסיכולוג ההתפתחותי מתמחה בייעוץ להורים לילדים, פעוטות ותינוקות בנוגע לאופן שבו הם יכולים לסייע לילדיהם להתמודד עם הבעיות מהן הם סובלים.
  • פסיכולוג קליני – מתמחה באבחון בעיות והפרעות רגשיות ופסיכיאטריות ובטיפול בסובלים מהפרעות אלו.

יש לציין כי הפסיכולוג הקליני יכול להתמחות בנושאים שונים בתוך עולם הפסיכולוגיה הקלינית. כך לדוגמה ישנם המתמחים בשיטות טיפול מסוימות, אחרים מתמחים בטיפול בקבוצות גיל שונות ועוד.

באילו טכניקות טיפול משתמש הפסיכולוג הקליני?

חשוב להבין כי הפסיכולוג הקליני יכול לטפל בסובלים מדיכאון במגוון רחב של טכניקות טיפוליות כשבין היתר מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול פסיכודינמי, טיפול פסיכולוגי טיפול בין אישי ועוד.

ישנם זרמים רבים ותתי זרמים רבים אף יותר בהם ניתן לטפל כיום בדיכאון ולעתים נעשה במסגרת הטיפול שימוש במספר טכניקות ומתודות המגיעות ממספר זרמים במקביל.

לפיכך כאשר פונים לקבלת טיפול אצל פסיכולוג קליני, ישנה חשיבות עליונה לערוך שיחת היכרות מקדימה על מנת שניתן יהיה לברר באיזו שיטת טיפול דוגל הפסיכולוג ועל מנת שהמטופל יוכל להחליט האם ברצונו להתחיל את הטיפול הספציפי שמציע הפסיכולוג או שמא הוא מעוניין בטיפול שונה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן