האם קפאין מעודד או מעלים תחושות דיכאון?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קפההכותרות בתקשורת העוסקות בהשפעת קפה על הבריאות, משתנות מהר יתר מהזמן הדרוש לסיים כוס קפה אחת, ונדמה שאין זה ברור לחלוטין האם מומלץ להתענג על כל טיפה, או לנסות להפחית את הכמויות.

קפה עשוי להגביר את האושר

קפה מוביל לתחושות התרוממות רוח, ונמצא גם קשור לסיכון נמוך יתר של דיכאון. מחקר שנערך בשנת 2014 בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד, עקב אחר 50 אלף נשים במשך עשר שנים, ונמצא כי הנשים ששתו ארבע כוסות קפה או יותר ביום היו בעלות 20% פחות לפתח דיכאון, כשהסיכון היה תלוי במינון, בהשוואה לנשים שלא שתו קפה כלל.

המחקר החדש, שפורסם בגיליון אוגוסט 2014 של כתב העת Archives of Internal Medicine היה גדול וקפדני. הוא נערך בין השנים 1996 ו-2006, והנשים סיפקו מידע מפורט לגבי צריכת הקפאין שלהן, גורמי הסיכון לדיכאון ובריאותן הכללית, כולל משקלן, שימוש בהורמונים, רמות הפעילות הגופנית והרגלי עישון. נשים שדיווחו על אבחנת דיכאון או הראו סימנים לכך בתחילת המחקר, לא השתתפו בניסוי.

במהלך עשר שנות המעקב, אובחנו 2,607 מקרי דיכאון קליני. במילים אחרות, הסבירות לדיכאון ירדה עם כל כוס קפה נוספת, ובמקרה זה נמצא שש כוסות קפה ביום מאמתות את הנתונים. כשהובאו בחשבון מרכיבים אחרים כגון משקאות קלים המכילים קפאין, תה צמחים ומקורות קפאין אחרים, הקשר לא החזיק מעמד. כמויות הקפאין במרכיבים אלו היה מזערי, ואף אחד מהם לא הניב את המקבילה של ארבע כוסות קפה.

מסקנות המחקר

החוקרים אינם בטוחים מדוע קפאין עשוי למנוע דיכאון. הם יודעים שקפאין חודר למוח ומפעיל שחרור נוירוטרנסמיטורים שונים הקשורים למצב הרוח, כגון דופמין וסרוטונין, מה שמסביר את ההשפעות לטווח הקצר על מצב הרוח, אך המנגנונים ארוכי הטווח של צריכת קפאין והשפעתו על מצב הרוח אינם ידועים.

הם סבורים שיש לבחון במחקר נוסף גדול יותר אם גורמים אחרים, כגון גנטיקה, עשויים להיות משמעותיים לקשר בין קפה ודיכאון, ומבקשים לבדוק אם קיימות תופעות שונות שעשויות להשפיע על מטבוליזם של קפאין או הגורם המדויק לדיכאון או אושר.

מחקרים אחרים לגבי קפה ודיכאון

קשר סיבתי בין צריכת קפאין ודיכאון נחשד במשך שנים. מחקרים קודמים דיווחו שהסיכון להתאבדות פוחת עם צריכה גוברת של קפאין. מחקר נוסף שנער בפינלנד ועקב אחר למעלה מ-2,200 גברים בגיל העמידה, גילה כי גברים ששותים כמויות כבדות של קפה נמצאו בסיכון נמוך משמעותי לסבול מדיכאון חמור, בהשוואה לגברים שנמנעו מקפה, אם כי גודל המדגם נחשב קטן מכדי להיות מכריע.

מחקר אחר מצא כי מבוגרים ששתו שתיים עד ארבע כוסות קפה ליום, הוערכו במחצית הסיכויים לנסות להתאבד בהשוואה לשותי קפה נטול קפאין או הנמנעים ממנו. החוקרים העריכו שלטווח הארוך, שתיית קפה עשויה להגביר את ייצור "התחושה הטובה" הנובעת מהורמונים כגון דופמין.

אך קפה אינו מתאים לכולם

ההשפעות המיטיבות והבריאות של קפה תלויות בכמויות הנצרכות ליום. תזונאיות סבורות שלמעלה מארבע עד חמש כוסות ביום עלולות לגרום לתופעות לוואי כולל נדודי שינה, עצבנות וחוסר מנוחה. קפאין ממריץ את מערכת העצבים המרכזית, הלב והשרירים.

כך שאם אדם סובל מהפרעת חרדה, מחלות תסמונת, בעיות לב או מעי רגיז, או כשאדם צורך תרופות מסוימות, יש למתן את צריכת הקפה או לפחות לעבור לקפה נטול קפאין. אנשים הסובלים מצרבות צריכים להימנע כליל מקפה בשל החומציות העלולה להחמיר אותן.

המחקר החדש התבונן על נשים ששתו ארבע עד שש כוסות קפה ביום, ולא כמויות גדולות יותר, ולכן אנשים עשויים לחשוב שכמויות מתונות של קפה טובות לבריאות, אלא שזוהי סברה שגויה. כל אדם מתנהג באופן עצמאי עם צריכת הקפאין שלו, וכל אחד יודע בדרך כלל מהי הרמה האופטימאלית לשיפור רווחתו הנפשית ובריאותו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן