רוב הנשים הסובלות מדיכאון מחמירות את תסמיני קדם הווסת שלהן, כך קובעים חוקרים. במחקר חדש, 64% מנשים עם דיכאון דיווחו כי תסמיניהן החמירו כחמישה עד עשרה ימים לפני המחזור החודשי בהשוואה לנשים שתסמיני הדיכאון שלהן לא השתנו בשל הופעת הווסת. נתונים אלו מסייעים לרופאים להעריך, לטפל ולקבוע סטנדרטים לטיפול בדיכאון.
דיכאון עשוי להתרחש בכל גיל. גורמים רבים, החל מגנטיקה ועד ללחץ נפשי, עשויים להשפיע על הופעתו. חוקרים סבורים כי למעלה מ-20% מהנשים יחוו דיכאון בשלב כלשהו במהלך חייהן, אך שנות הפוריות עשויות להיות זמן פגיע במיוחד. המחקר פורסם בגיליון ינואר של הרפואה הפסיכולוגית, והוא פרי עבודתם של חוקרים באוניברסיטת וירג'יניה.
איתור הדיכאון
433 נשים הסובלות מדיכאון השתתפו במחקר, ביניהן נשים שעברו את גיל המעבר, או הנוטלות גלולות למניעת הריון. המחקר קיבל את גיבוי המכון הלאומי לבריאות הנפש. התסמינים הקדם וסתיים החריפו את הדיכאון של 64% מהנשים, והן דיווחו גם על התקפים נוספים של דיכאון שנמשכו כמעט שלוש שנים, לעומת שנה וחצי של נשים עם דיכאון שהעידו שהתסמינים לא החמירו לפני הווסת.
המדענים מדווחים, בהתבסס על הממצאים, שזהו סוג דפוס תסמינים נפוץ ביותר, במיוחד בקרב נשים הסובלות מדיכאון כרוני, וכי יתכן שיש לשקול, כחלק מהטיפול בתסמיני מחזור חודשי, גם טיפול בדיכאון. לדוגמא, אם אישה מדוכאת מטופלת בתרופות נוגדות דיכאון, ושבה כעבור שבוע עם תסמינים חמורים יותר, יתכן שזה בגלל השפעות הווסת ולא בשל הבחירה הלא נכונה של התרופות.
לנשים שדיווחו על החמרת תסמיני הדיכאון לפני הווסת, היו גם מספר היבטים משותפים אחרים. הן היו מעט מבוגרות ונטו לסבול מבעיות בריאות. במיוחד מכאבי גוף, בעיות במערכת העיכול, ומצבי רוח משתקים.
יחד עם זאת, לא נמצא הבדל בין הנשים לגבי מחשבות אובדניות או בעיות שינה, בעיות תיאבון, או עניין מיני מופחת. המדענים הודיעו שהצעד הבא של המחקר יהיה קביעת הבדלים בתגובה לטיפול בדיכאון עם סוגי תרופות שונות ופסיכותרפיה עם וללא החרפת התסמינים טרם הווסת. כלומר, שייבחנו השינויים שחלים בין שתי קבוצות, האחת שהתסמינים שלה החריפו בעקבות התרופות והשנייה שמצבה נשאר אותו דבר.
התמודדות עם דיכאון לפני המחזור החודשי
דיכאון חמור, עצבנות ומתח המתרחשים עשרה ימים עד שבועיים לפני התחלת המחזור, ונעלמים בתוך מספר ימים עם תחילתו, מצביעים בדרך כלל על מצב המכונה הפרעה קדם וסתית. אך כשהתסמינים מחמירים, מתמשכים ואינם נעלמים, יש להתייעץ עם הרופא לקבלת המלצה על תרופות וטיפולים המסייעים להתמודד עם הדיכאון, למרות שאלו אינם מהווים תחליף לשינויים בריאים מומלצים באורח החיים ובתזונה.
פעילות גופנית קבועה – לפחות שלוש עד חמש פעמים בשבוע, חצי שעה לפחות בכל פעם. פעילות אירובית סדירה, כגון ריצה, הליכה או רכיבה על אופניים מפחיתה את תסמיני הדיכאון, מגבירה את האנרגיה ומשפרת את השינה. בדרך כלל, התרגילים מפחיתים את הכאבים הפיזיים הקשורים למחזור, וכך משפרים אף את מצב הרוח.
שיפור התזונה – הקונגרס האמריקאי למיילדות וגניקולוגיה מצביע על העובדה לפיה תזונה עשירה בפחמימות מורכבות, כגון פירות, ירקות ודגנים מלאים, מפחיתה תסמיני מצב רוח. יש להגביל את צריכת הקפאין להקלת העצבנות והחרדה הקשורה לעיתים קרובות עם תסמינים קדם וסתיים.
תוספי תזונה – מומלץ להוסיף אלף מיליגרם סידן לתזונה היומית להקלת התסמינים הפיסיים והנפשיים. חומרים מזינים אחרים המסייעים לנשים הסובלות מדיכאון הקשור עם מחזור חודשי כוללים מגנזיום, ויטמין E, ויטמין B6, וטריפטופן.
שיטות להפחתת לחץ – יוגה, תרגילי נשימה, עיסוי, רפלקסולוגיה ומדיטציה, הן שיטות משככת מתחים המקלים את ההתמודדות עם דיכאון, עצבנות וכעס.
תרופות צמחיות – מספר ניסויים רפואיים מצביעים על כך ש-Chasteberry, פרי הגדל על שיחים ליד גדות הנהר בחלקים של אסיה והמזרח התיכון, מפחית חלק מהשינויים במצב העצבנות ומצב הרוח הקשורים לתסמונת קדם וסתית.