החל מחוסר ודאות כלכלית, ועד הגבלת הסיכויים להיות אב ממשי, כשהסדרי הראייה כוללים מפגשים עם הילדים פעמיים בשבוע ואחת לסוף שבוע שני, המהפך בחיי גברים העומדים בפני גירושין, מספיק על מנת להוביל אותם, במקרים רבים, כמעט לנקודת שבירה.
למרות החזות החסונה, לכאורה, של גברים, התהליך הסוער של הגירושין מתבטא במתח עצום, אך הבעיות האמיתיות מתחילות להסלים כאשר המצב הופך להיות חמור בהרבה. דיכאון הוא מצב בריאות נפש שכיח למדי ועשוי להתיש היות והוא משפיע על כל היבט בחיים, והסיכוי לסבול מדיכאון עולה לאחר הגירושין.
6 הסיבות הנפוצות לדיכאון בגברים במהלך גירושין
ניתן לנקוט בצעדים להפחתת סיכויי התרחשות הדיכאון לאחר תום הנישואין, והם מתחילים עם זיהוי רמת הסיכון. הסיבות האפשריות כוללות:
1. הגירושין היו ביוזמת האישה – כשבני זוג מגיעים להחלטה הדדית להתגרש, הם משקיעים את הזמן לחשיבה על עתידם טרם קבלת ההחלטה. כשהאישה מגישה את הבקשה לגירושין באופן חד צדדי, הגבר נתפס לחלוטין "עם המכנסיים למטה", במצב הלם.
2. איבוד המשמורת על הילדים – למרות הנקיטה בצעדים להעניק לאב את המשמורת המגיע לו, סביר יותר להניח שהאישה תקבל את מעמד ההורה העיקרי. מסיבות מובנות, זוהי גלולה אותה מתקשים לבלוע גברים רבים שאוהבים את ילדיהם ותומכים בהם במשך כל חייהם.
3. העדר כמעט מוחלט של מערכת תמיכה – אחת הסיבות המשמעותיות בגללה גברים חווים תקופה קשה יותר בהתמודדות עם הגירושין היא שהם נוטים לשמור את בעיותיהם לעצמם, ואילו נשים נוטות יותר לשתף את כאביהן עם חברים, בני משפחה או אנשי מקצוע. אלא שגירושין אינם תהליך אותו אדם צריך לעבור לבד.
4. היקלעות לחובות כלכליים גדולים לאחר הגירושין – דמי המזונות הגבוהים מהווים נטל על גברים גרושים. בנוסף, הרוב המכריע של דמי המזונות מוטל על הגברים, למרות המספר הגדל והולך של נשים מפרנסות.
5. היסטוריה של דיכאון – גבר נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון אם הוא סבל מהתקפי דיכאון בעבר. לכן במהלך הגירושין יש לפתח מודעות מוחלטת למצב המסוכן ואין להסס לבקש את הסיוע המקצועי כשזקוקים לו.
6. פיתוח שגרת חיים שלילית – גברים עשויים "ליפול" בקלות לשגרת חיים הכוללת תזונה גרועה ושתיית יותר מדי אלכוהול, אך דפוס התנהגות זה מחמיר את תסמיני הדיכאון לטווח הארוך.
4 טיפים למניעת הדיכאון
בדיוק כפי שלא קיים תהליך גירושין אחד הדומה לאחר, לא קיימת שיטה אחת העובדת עבור כולם, כשמדובר בהתמודדות עם היום שאחרי. כל אדם מוצא את השיטה האישית להתמודדות עם הלחץ במצבו הייחודי, וקבלת סיוע מקצועי על ידי מומחה בבריאות הנפש, מסייע לגברים שעוברים גירושין, להקלת טיפול או מניעת הדיכאון.
1. אל תתעכבו על מה שלא ניתן לשלוט בו – אלא אם כן פותחים במאבקים ארוכי טווח, רוב הסיכויים הם שדמי המזונות יחולו על הגבר, והאישה תקבל בנוסף גם את הבית. לכן מומלץ שלא לפתוח במאבקים מסובכים בנושא זה, שרק יגבירו את הדיכאון. אך ניתן לשלוט בהתמקדות ולנוע קדימה תוך נקיטה במיטב המאמצים שלא לחוות דיכאון. יש לנצל היטב את הזמן עם הילדים, ולהימנע מכעסים ותסכולים המשפיעים על תחומים אחרים בחיים.
2. התמקדו בעיסוקים בונים – כל פעולה, החל ממציאת תחביב חדש, או קריאת ספר מרתק, יציאה עם חברים לקולנוע, לבילוי או לשיחה, מסייעת להסחת הדעת מהדברים בהם לא ניתן לשלוט. מומלץ להשתמש בתהליך הגירושין כהזדמנות לנסות משהו חדש, להתחבר מחדש עם חברים או בנות זוג חדשות, ולתעל את האנרגיה השלילית לכיוון חיובי. זו ההזדמנות לפתוח דף חדש בחיים.
3. הימנעו מפעולות נקם – יותר מדי גברים הסובלים מדיכאון לאחר הגירושין ממהרים "לקפוץ" למערכות יחסים חדשות שאינן בריאות, לפני שהתאוששו לחלוטין מהגירושין. בין אם הניסיון הוא למצוא בת זוג חדשה או ניסיון להתגבר מהר יותר על התקופה הקשה, יש לעצור ולהפעיל שיקול דעת לפני שהמצב נהיה רציני מידי. לעיתים קרובות, ריבאונדים רק מחמירים את המצב.
4. שמרו על הבריאות – תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה הן שיטות מצוינות להילחם בדיכאון באופן טבעי באמצעות הגברת הכימיקלים הבריאים במוח, כגון סרוטונין. בנוסף, שמירת הבריאות מסייעת לשינה איכותית, תחושה טובה יותר ושיפור ההערכה העצמית. אלו הן שיטות טבעיות מצוינות להדיפת דיכאון.
5. אל תתביישו לבקש תמיכה מקצועית וקבוצתית – קבלת טיפול פסיכולוגי אישי או השתתפות בקבוצת תמיכה לגברים לאחר גירושין מסייעת להתמודד עם החלקים הכואבים של התהליך, ולמנוע את השפעתם המשמעותית על החיים, כך שניתן יהיה לנוע קדימה. כמו כן, גם הבנה אמיתית של הזכויות המגיעות לכם ועזרה מקצועית מעורך דין לגירושין טוב ומנוסה תוכל להקל במידה רבה על התהליך הקשה.