הפרעה פוסט טראומטית (בלעז PTSD) הינה תגובה נפשית לאירוע טראומטי אשר מותיר חותמו במבנה הנפשי בתצורת פצע פעור תמידית.
באופן זה, למעשה המטופל חווה את הטראומה שוב ושוב, זאת באירועים שונים בחיי היום יום אשר מתקשרים או מזכירים את המאורע הטראומטי עבורו, כגון נסיעה ברכב, חדרים סגורים, וכדומה. פעמים רבות, המטופל חווה הפרעות שונות המתקשרות לכך – הפרעות שינה, חרדות שונות, וכדומה.
אחת השיטות לטיפול ב-PTSD הינה באמצעות טכנולוגיית מציאות וירטואלית, אשר הולכת ומשתכללת עם השנים ולאחרונה הגיעה לרמות חדשות של יכולות ותחושת מציאות. באמצעות המציאות הווירטואלית (VR) ניתן למעשה לשחזר את סיטואציית הטראומה, או דבר קרוב אליה, אך כאשר המטופל מרוחק ממנה (הוא חווה אותה מחדש אך בחדר מוגן עם סביבה מגנה). באמצעות שיטה זו, מטופלים רבים חוו שיפור ברמות החרדה ובתסמיני ההפרעה הפוסט טראומטית.
כיצד שחזור אירוע הטראומה במציאות וירטואלית יכול להועיל להתמודד עם PTSD?
הטיפול במציאות וירטואלית מבוסס על קונספט מוכר בעולם הפסיכולוגיה של חשיפה מבוקרת והדרגתית, על מנת להשיל מעל המאורע הטראומטי את ממדי חוסר השליטה או יכולת ההתמודדות. כאשר נחשפים בצורה מבוקרת זו, למעשה נוצר נתק בין האירוע עצמו לבין החזרות השונות שלו – כך למשל אדם אשר חווה PTSD בעקבות לחימה בשטח פתוח, ועל כן נמנע משטחים פתוחים, אט אט מפתח יכולת התמודדות עם הסתובבות בשטח פתוח. הוא למעשה זוכה במידת תודעה מסוימת על ההבדל בין שני המאורעות, ואלמנט הסכנה והחרדה מתערער.
דרך המציאות הווירטואלית, יכול המטופל לתאר את אשר הוא חווה כאשר התרחיש עצמו משתנה כמעט בזמן מידי. אל גופו של המטופל מחוברות אלקטרודות, אשר מודדות את רמות החרדה והתגובות הפיזיולוגיות שלו כלפי הנחווה – הזעה, רעידות, תנועות עיניים, וכדומה. כך יכול הצוות המטפל לזהות את מצבו של המטופל בזמן הטיפול, ולעדן כנדרש את החוויה, עד למצב בו המטופל מסוגל להתמודד באופן יציב יותר עם החוויה.
האם טיפול במציאות וירטואלית מתאים לכל מצב של הפרעה פוסט טראומטית?
מבחינה תאורטית ייתכן וכן, אך בפועל לא בטוח. שיטת המציאות הווירטואלית מתאימה במיוחד לטיפול במקרים אשר בהם החוויה הטראומטית היא כגון מצבי קרב או מלחמה. במצבים אלו, ניתן יחסית בקלות לשחזר את הסיטואציה, ללא העמסה רגשית בלתי נסבלת של המטופל.
לעומת זאת, ייתכן ובמקרים של חוויה טראומטית כגון פגיעה מינית, אשר הובילה להתפתחותה של PTSD, שיטת טיפול זו עלולה להיות קשה במיוחד עד לכדי מזיקה. שחזור חוויות טראומטיות עלול להיות מסוכן ביותר במקרים אלו, וגם אם לא הוא בהחלט יכול להיות מורכב יותר מאשר במקרים של הלם קרב. עם זאת, ישנה עדות למקרים בהם VR הקלה גם על מצבים של תקיפה מינית או חוויות דומות.
כיצד נראה הטיפול ב-VR?
לרוב מדובר בשילוב של גישה התנהגותית-קוגנטיבית עם הטכנולוגיה המדוברת. כך, המטופל תחילה לומד טכניקות שונות של הירגעות, נשימות, החזרת תחושת השליטה לידיו במצבי מצוקה, וכדומה. לאחר מכן, ובאופן הדרגתי, נחשף המטופל במציאות הווירטואלית לחוויה הטראומטית ולשחזורה במידות יכולתו. הטיפול יכול לקחת בין 6 ל-12 מפגשים עד שיורגש שיפור, לעיתים גם יותר. הדבר תלוי במצבו הנפשי ויכולתו של המטופל, ואין זו תחרות כאמור – כל אדם בקצב האישי שלו.
יש להבין כי טיפול במציאות וירטואלית למצבי הפרעות פוסט טראומטיות אינו מהווה מקבילה לטיפול פסיכולוגי קלאסי או פסיכואנליטי. בעוד הטיפול משפר משמעותית את תסמיני ה-PTSD, מקל על המטופל ועל מצבו הכללי, הוא אינו פועל באותו האופן כטיפול נפשי ארוך טווח. לשתי הגישות ישנם יתרונות, כל אחת בדרכה שלה. שילוב של טיפול פסיכואנליטי וטיפול במציאות ווירטואלית יכול גם הוא להיות יעיל ביותר, ולהציע מענה נרחב יותר הנוגע בבעיה מזוויות שונות.
אולי יעניין אותך גם: