בעלי חיים יכולים לתמוך בבני אדם בכל מיני היבטים רגשיים. יש שיגידו שלבעלי חיים ישנה יכולת יוצאת דופן להעניק תמיכה רגשית ועל כן רכיבה טיפולית היא מן הקשר בו הדבר יכול לקרות עבור המשתתפים. שכן במסגרת רכיבה טיפולית "המטופלים" יכולים להשתתף במגוון פעילויות הקשורות לסוסים וליהנות מנוכחותם ומחברתם.
רכיבה טיפולית יכולה להציע את האפשרות לטפח סוסים, להאכיל סוסים, להוביל סוסים וזאת תוך הדרכה צמודה או לפחות מפוקחת מטעם צוות המטפלים שבמקום. עקב כך "שהמטופלים" זוכים להיות חלק מהצוות, כמו גם להיחשף לנוכחותם של הסוסים המלכותיים ביכולתם הן לפתח יכולות לוויסות עצמי, איכויות של ביטחון עצמי כמו גם אחריות אישית.
למי רכיבה טיפולית יכולה להתאים?
רכיבה טיפולית יכולה להתאים לכל אחד ועם זאת אם נתמקד באוכלוסייה ספציפית, הרי שהיא יכולה להתאים גם לילדים ונערים שחווים תופעות ואתגרים כמו דיכאון וטראומה, חרדה וכיוצא בזה. חלק מהיתרונות של רכיבה טיפולית היא שהיא לא נראית כמו משרד של פסיכולוג והסביבה איננה "רצינית" כל כך אלא רוויה בסוסים ובאנשים שאוהבים סוסים.
רכיבה טיפולית יכולה לעזור בפיתוח איכויות כמו אסרטיביות, ביטחון עצמי, מודעות רגשית, אמפתיה, שליטה בדחפים, אמון (בעצמי ובאחר). כמו גם יכולות כמו אלו המתבקשות בניהול מערכות יחסים ובניהול קשרים חברתיים באופן כללי. ואפשר שהעבודה לפיתוח אותן איכויות ויכולות תיעשה ביתר קלות בסביבה של רכיבה טיפולית שכן "אין לחץ" או אג'נדה מסוימת, אלא פשוט עבודה נעימה וטבעית עם בעלי חיים מושכים.
מה היתרונות הטמונים ברכיבה טיפולית?
כדי להעלות תכנים מן הלא מודע אל התת מודע או כדי לצאת אל העולם מתוך מצבי מצוקה הרי שמתבקש מרחב בטוח. יש אנשים שיודעים להעניק אותו ויש שטרם גילו כיצד. כשזה נוגע לרכיבה טיפולית אין בכך שאלה שכן הסוסים לא יודעים להחזיק מרחב שאינו בטוח. הם לא שיפוטיים, אין להם אג'נדה, הם לא מנסים להפעיל לחץ על המטופלים כדי להחלים וכיוצא בזה. על כן המרחב יכול להיות יחסית בטוח כדי לחוות את העולם, לפגוש חיות ואנשים ולהתנסות בחוויות חדשות.
יתרה מכך לסוס יש יכולת להבין אנשים ברמה רגשית ולהראות שהוא מבין אותם על ידי הדרך בה הוא מגיב להתנהלותם. כדרך אפקט השיקוף הזה הסוס יכול לשקף שהוא "קולט את המטופל", מבין אותו ונמצא איתו על אורך גל מסוים. ובין אם "המטופל" מבין זאת באופן מודע או שלא זה יכול לייצר תחושה של חיבור. ותחושה שכזו יכולה להיות אלמנט מרפא בפני עצמה.
יתרה מכך עקב יכולתו של הסוס לשקף את התנהלותו של הרוכב הרי שבאפשרותו של הרוכב לקבל פידבק על התנהלותו האישית. שכן אם יש פידבק לגבי פעולה, הפעולה עצמה יכולה להיות יותר מודעת. ובכך לעזור לרוכב לפתח מודעות עצמית בנוגע להתנהלותו הפנימית. הדבר כשלעצמו יכול לספק זרז או דחף לפיתוח אותה מודעות רגשית ולעזור לרוכב להבין את עצמו יותר ולהיות מודע יותר להתנהלותו. מדובר במשאב פנימי שיכול לשרת אדם הן במהלך פעילויות חברתיות, התנהלויות במערכות יחסים ומפגשים רגשיים בתוך עצמו.
ללמוד הקשרים חדשים להבעה אישית
יתרון נוסף ברכיבה טיפולית הוא היעדר השיח הקליני. כלומר אין צורך לנסות לדבר על דברים או "לפתור אותם" באופן מודע. שכן אפשר פשוט לעבוד עם הסוס, ליהנות מהנוכחות שלו וללמוד על חייו. ובתוך כך אפשר שיתרחש תהליך של ריפוי ספונטני כמו גם ללמוד שפה חדשה להבעה של גורמים פנימיים. לדוגמה, אם הסוס כעס כיוון שמישהו לא היה רגיש כלפיו אפשר שזה יספק דרך חדשה להבין את העולם ולהביא את החוויה הפנימית לכדי ביטוי. ובכך יתאפשר ריפוי נוסף שכן ישנה דרך להבין את העולם הפנימי כמתוך ההקשר הנלמד ברכיבה הטיפולית.
למידע נוסף:
Equine Therapy for Mental Health: Benefits and Things to Consider (verywellmind.com)