חרדה יכולה להגיע משום מקום לכאורה. היא יכולה להיות זמנית ומטלטלת קלות, או עזה ומפריעה לתפקוד הנורמלי. כך או כך, מחקרים מראים כי ישנו קשר בין מזונות שונים לבין השפעותיה של חרדה.
על ידי בחירה במזון הנכון, תוכלו להקל (גם אם רק באופן זמני) על השפעתה של החרדה או התקפי החרדה. כמובן שישנם גם מזונות אשר מעלים את החרדה והשפעותיה, ומהם רצוי להימנע. על ידי שינוי דיאטטי בתפריט היומי שלכם, תוכלו גם להקל על מצב זה על בסיס קבוע יותר, ולהקל בסימפטומים השונים המתלווים לחרדה.
ישנם מזונות רבים אשר יכולים להקל על מצבי חרדה, ואף יש הגורסים כי למעשה אכילה בפני עצמה (ולא משנה של מה) כבר יכולה להשרות רגיעה ונוחות במצבים נפשיים לא נעימים. עם זאת, מומלץ לשים לב לסוג המזון שאתם מכניסים לגופכם, וגם למינון – ישנם דברים פחות בריאים או מומלצים (כגון קפאין), אשר אולי עדיף להימנע מצריכה גבוהה שלה באופן כללי.
1. מזונות עשירים בחומצת האמינו טריפטופן
ישנם כיום מחקרים שונים המצביעים על השפעה חיובית של חומצת האמינו טריפטופן על מצבי לחץ וחרדה, בעיקר מאחר וחומצה זו מסייעת למוח בהפקת כמכלים שונים היוצרים תחושה טובה. למעשה, הטריפטופן הינו חומצת אמינו חשובה ביותר, מאחר ובגוף הוא הופך להורמונים שונים אשר מסייעים להולכה העצבית של סרוטונין או ויטמינים שונים. משום כך הוא גורם להרפיה ומשרה תחושת רגיעה כללית.
אפשר למצוא טריפטופן במזונות שונים, ולמעשה כמעט בכל מזון, אך הוא אינו מיוצר באופן טבעי בגוף. הוא זמין במזונות כגון עוף, בננות, חלב וגבינות, אגוזים שונים, שומשום, וכדומה. עם זאת, השפעתו אינה ברורה עדיין בנוגע לצריכה באכילה, והמחקרים אינם חד -משמעיים בכך.
2. מזונות עשירים בויטמין B
ישנם מחקרים שונים אשר מצביעים על קשר כלשהו בין ויטמין B על סוגיו השונים ובין מצב הרוח שלנו. למשל, נראה כי חומצה פולית וויטמין B12 יכולים להפעיל דיכאון אצל אנשים מסוימים. עם זאת, צריכת ויטמין B יכולה גם להגן מפני חרדה. עם זאת, חשוב להבין כי אין זו תרופה לחרדה, אלא רק גורם שיכול להקל על מצבי חרדה או לשפר את המצב הקיים.
אפשר למצוא ויטמין B במזונות כגון בשר אדום ועוף, עלים ירוקים, תפוזים ופירות הדר שונים, אורז, אגוזים, ואפילו בביצים.
3. דג הסלמון ודגים אחרים
על סגולותיו הנפלאות של דג הסלמון שמענו רבות בהקשרים דיאטטיים שונים. גם בנוגע לחרדה, בשל האומגה-3 וחומצות השומן שבו, נראה כי הסלמון יכול להעלות את מצב הרוח וליצור רגיעה. תכונות נהדרות אלו אינן ייחודיות רק לסלמון, אם כי הוא מאוד מומלץ, ואפשר גם למצוא אותן בדגים אחרים כגון טונה, מקרל, הרינג, אנשובי וגם סרדינים.
מחקרים מראים כי כאשר חומצות השומן והאומגה-3 נצרכים כתוספת לתרופות נוגדות דיכאון ישנו שיפור משמעותי וניכר לעומת צריכת התרופות בלבד. ולא מפתיע, מאחר ותכונותיהם הבריאות של דגים אלו (אשר שומרות עליכם גם מהתקפי לב ותחלואות אחרות) הינן חיוניות וחשובות כמעט לכל אדם, גם ללא קשר למצבו הנפשי.
4. קפה ומשקאות עם קפאין
ממריץ ממריץ, אבל בהחלט יכול לפגוע במצבים של חרדה ודיכאון. מדוע? לקפאין ישנה תכונה אחת אשר עלולה להפריע למצב רוחכם הכללי – הוא מפחית את רמות הסרוטונין במוח. כאשר פוחתת רמת הסרוטונין ישנה נטייה בעוצמות משתנות לדיכאון ואי-נוחות. אומנם הקפאין מעורר ומעניק תחושת אנרגטיות, אך בפועל הוא גם עלול להוביל למצבי לחץ וחרדה.
ייתכן והשפעתו השלילית של הקפאין תהיה גם כאשר אין מצב חרדה מוגדר, ויתפרש כעצבנות וחוסר-נוחות כללית. במיוחד כאשר הקפאין נצרך בכמויות גדולות ומלווה בשינה מועטת באופן כללי. לכן ייתכן והקפאין יהיה טוב במינון נמוך כאשר מנסים להישאר ערים, אך בכללי נראה כי הוא איננו בריא מבחינת חרדה והשפעותיה על הגוף.
5. מזונות עתירי פרוטאין
פרוטאין יכול לעורר את הפקתם של כימיקלים במוח כגון דופמין, אשר למעשה מעודדים את הפעילות אשר יוצרת תחושות חיוביות במערכת העצבים. רמות גבוהות של דופמין וכימיקלים דומים לו מרעים שיפור בערנות, באנרגיה הכללי, ואף ביכולת התגובה שלכם.
מזונות עתירי פרוטאין הינם דגים, יוגורט, בשר, גבינות ומוצרי חלב, ביצים, אגוזים, שעועית, סויה, וכדומה. מומלץ לשלב אותם בארוחות שונות לאורך היום, ולא בהכרח במנה אחת קצובה פעם ביום. שילוב של מזונות עם פרוטאין בדיאטה שלכם יכול לשפר משמעותית את תחושתכם הכללית, וכן להקל במצבי חרדה שונים.