חרדה מכלבים אינה תופעה נפוצה כמו פחד מנחשים או עכבישים, אך הסבירות שאנשים הפוחדים מכלבים יפגשו אותם בחיי היומיום, גבוהה יותר.
סבירות זו מובילה להימנעות מכל מיני מצבים בהם מעורבים כבים, וכתוצאה מכך, הפוביה משפיעה באופן שלילי על פעילויות חברתיות, משפחתיות או עיסוקים שונים.
הגורמים לחרדה מכלבים
זהו פחד נפוץ הידוע בשל החיבור ההיסטורי בין כלבים לזאבים. חיבור זה מוביל אדם הסובל מהפחד לחשוש מפני מפגשים עם כלבים גדולים ומרושעים, למרות שבמקרים קיצוניים, אדם הסובל מפחד זה עשוי לחשוש אף מגורים קטנים הנתפסים בעיניו כאגרסיביים.
במציאות, כלבים נחשבים כבני לוויה נאמנים ומסורים המסוגלים לבסס קשרים הדוקים עם אנשים. חד עם זאת, הפוביה נובעת מניסיון שלילי קודם עם כלבים, ששיניהם נתפסים כמסוכנות או שהכלבים עצמם נחשבים לרעים.
הורים עשויים להחדיר ביודעין חרדה מכלבים לילדיהם כשהם אוסרים עליהם ללטף כלבים או להתקרב אליהם. התנהגות זו מובילה לחוויה שלילית לה מצפה הילד ממפגש עם כלב, ולאחר שהוא מתבונן על חבר או קרוב המותקף על ידי כלב או שכלב נובח עליו או רודף אחריו, הוא עלול לפתח פחד מוגזם מכלבים. פחד זה מתבטא לעיתים קרובות בפחד מקול הנהמה אותו משמיע הכלב, ולא רק מאפשרות נשיכתו.
תסמיני חרדה מכלבים
בדומה לרוב הפוביות האחרות, פחד זה עשוי לגרום לסובל ממנו לחוש חרדה נוראית ופחד עז, הגורמים לתסמינים גופניים ופסיכולוגיים שונים כגון:
תסמינים גופניים
- סחרחורת וחולשה
- בלבול
- זעה מוגברת
- רעד בכל הגוף
- בחילות ומצוקות עיכול
- יובש בפה, תחושת חנק או קושי בבליעה
- קפיאה במקום
- בריחה
- בכי.
תסמינים פסיכולוגיים: חשיבה על גסיסה; תחושת איבוד שליטה או שיגעון; חוסר היכולת להבחין בין מציאות לבין הזיה; וניסיון להימנע ממצבים העשויים להוביל למפגש עם כלבים.
תסמינים אלו עשויים להיות נוכחים מספר ימים לפני מפגש ישיר עם כלב, כשהסובל מהפחד משקיע מאמצים רבים על מנת להימנע מהמפגש.
אבחון וטיפול בחרדה מכלבים
אנשים רבים פוחדים מכלבים, והאבחנה כוללת קביעה אם החרדה מתמשכת או מפעילה תגובת חרדה מיידית. כדי להיות מאובחן עם חרדה מכלבים, החרדה צריכה להשפיע על תפקוד חברתי, משפחתי או עיסוקים כלליים.
השיטה הפופולארית והיעילה ביותר לטיפול בחרדה מכלבים היא שיטת ההקהיה השיטתית שפותחה על ידי יוסף וולפה בשנת 1958. בשיטה זו, המטופל מתבקש לדמיין שהוא בחדר אחד עם כלב, תוך שימוש בשיטות נשימה והרפיה פרטניות להפחתת החרדה.
גם טיפול בחשיפה מסייע לאדם להיפטר מהפחד מכלבים. טיול זה כרוך בחשיפה ממושכת לכלב, עד שהמטופל חווה תגובה נורמאלית. טיפול זה ניתן לניצול גם בצורת טכניקה סיוע עצמית, במהלכה המטופל חושף את עצמו בהדרגה לכלבים, מביט בתמונות ומתקדם בהדרגה לליטוף כלב או משחק עימו. זהו סוג חשיפה הדרגתית המסייע למטופל להבין כי פחדיו אינם מבוססים.