מתח, פחד וחרדה מופיעים בחיים לעיתים קרובות, ברגעים שאינם קשורים בהכרח להתפתחות חרדה אמיתית.
חרדה רגעית עשויה להיגרם כתוצאה מחשש לפני מצגת חשובה בעבודה, או תגובת בני המשפחה לתרחיש מסוים, עצבנות לפני דייט ראשון או ראיון עבודה, אלו הם רגעים נפוצים בחיים. מעט פחד הוא נורמלי, למעשה, בדיוק כמו מלח במזון. הוא נחוץ על מנת לשמור על משמעת, מיקוד ודינמיות.
הבעיה מתחילה כשפחד זה הופך למתמשך ולכן מאיים כשהוא מתחיל להשפיע על חיי היומיום, ואז הוא הופך להפרעת חרדה, המתבטאת בחוסר נוחות מוגזמת, דאגה, או פחד מפני הלא נודע. מצב זה צריך להיות מטופל, וזה המקום בו יוגה נכנסת לתמונה.
חשוב להבין שיוגה לבדה אינה נחשבת לאפשרות הטיפול היחידה, אלא כשיטה תרופתית משלימה המתאימה לאחר התייעצות עם רופא או מומחה. הרופא יכול להדריך לגבי הבנת סוג החרדה וייעוץ לגבי הפרעת פאניקה, הפרעה אובססיבית כפייתית, הפרעה פוסט טראומטית, הפרעת חרדה חברתית או הפרעת חרדה כללית. במקביל ליוגה ניתן לצרוך תרופות חלופיות ללא תופעות לוואי, כגון תרופות הומיאופתיות או תרופות איורוודיות.
תרגילי יוגה להתגברות על חרדה
תרגול קבוע של יוגה מסייע לשמירה על רגיעה ונינוחות בחיי היומיום, ומעניק גם את הכוח להתמודד עם האירועים כפי שהם מתרחשים מבלי לחוות חוסר מנוחה. תרגול יוגה אידיאלי כולל את החבילה המלאה של תנוחות הגוף ושיטות נשימה, מדיטציה והבנת הפילוסופיה של היוגה העתיקה.
כל התרגילים האלה מסייעים לנפגעי חרדה ומשפרים את יכולתם להתאושש, לחוות תחושות חיוביות ולחדש את הכוח הנפשי והפיזי. יוגה מאפשרת הכרה מחודשת עם חיים חיוביים והתגברות על חרדה. השיטות הבאות של תרגילי יוגה מסייעות להגברת תחושת הביטחון והשלווה הנפשית:
הנעת הגוף והסרת החרדה עם אסאנות (תנוחות גוף)
תנוחות יוגה אלו מסייעות להשגת גוף ונפש בריאים ומאושרים. התנוחות גוף (אסאנות) מסייעות לשחרור מתחים שליליים מהמערכת הגופנית.
- שכיבה על הגב במצב רגיעה.
- תנוחת הדג.
- כיפוף חלק מהגוף לפנים בישיבה, במטרה להגיע אל הבהונות.
- תנוחת הגשר, המבוצעת באמצעות תמיכת הידיים והרגליים להרמת הגוף ממצב של שכיבה.
- מתיחת החתול.
- התכופפות קדימה עם זרועות מושטות לפנים ממצב של עמידה.
- כריעה כלפי מטה בתנוחת הכלב.
- עמידת ראש.
בסוף שיעור יוגה, המתרגל שוכב ומניח לגופו לקבל מספר דקות הרפיה. שיטה זו מסייעת לשטוף החוצה רעלים בגוף, הנחשבים לגורמים העיקריים של מתח.
נשימות להקלת חרדה
מיקוד תשומת הלב לנשימה מסייע לשחרור הנפש בשל העומס המיותר של מחשבות המרבות חרדה. מומלץ לבצע את תרגילי הנשימה הבאים:
פראניאמה. טכניקת נשימה להעברת חמצן לגולגולת.
הרחבת הלב. טכניקת נשימה להעברת חמצן אל הלב.
נאדי – תרגיל נשימה מתחלף לנחיריים, יעיל בשחרור הלחץ ממערכות הגוף, כשהנשיפה ארוכה יותר מהשאיפה.
פראניאמה ברהמארי – נשימה הממקדת את המתרגל להתמקד ולהישאר בזמן הווה.
מדיטציה כמתנה להרגעת המוח
זוהי שיטה מצוינת להרגעת מוח מוסח, המעניקה תחושת רוגע ושלווה. בתרגול יומי ניתן לצפות על המוח העובד על מנת לשמור את האדם רחוק מהתערבות בדברים הקטנים והקטנוניים סביב. מדיטציה מסייעת אף להימנע מדאגות מרובות או חרדה מאימת העתיד שאינו ידוע.
במצב של חרדה, אדם עשוי ממש "לשמוע" את האדרנלין בגופו, כשהוא חרד מידי מפני איום אפשרי. במצב זה, רמות הורמון אדרנלין מתגברות, וגורמות ללב לפעום מהר יותר, מה שגורם לשרירים להימתח וזיעה מכסה את הגוף. מחקרים מדעיים הוכיחו כי תרגול מדיטציה קבוע מסייע באופן משמעותי בהפחתת רמת הורמון לחץ זה.
תרגול פילוסופיית היוגה בחיים כדי לשמור על שמחה והנאה מכל רגע
ידיעת ויישום הידע העתיק של היוגה בחיי היומיום, המדבר על מספר עקרונות פשוטים אך עמוקים, מהווה את הסוד לחיים מאושרים ובריאים. למשל, עיקרון ערך שביעות הרצון, מסייע להתגבר על חמדנות או על הרצון להשיג יותר, אשר עשוי להוות סיבה למתח וחרדה.
בנוסף, עיקרון זה מדבר על ניקיון הנפש והגוף, ומסייע במיוחד כשאדם נוטה לסבול ממחלות זיהומיות.
תרגול הפילוסופיה של היוגה מסייע גם לאכילת תזונה מזינה וחיים בריאים, המסייעים באופן משמעותי להתגברות על חרדה ומתח. על מנת להבין את הפילוסופיה של היוגה, ניתן לקרוא את הפרשנות של ראווי שנקר אודות סוטרות היוגה של פטנג'לי.