סוכרת היא מצב שלא פשוט להתמודד עימה, והחיים עקב כך עשויים להיות מאתגרים. היא משפיעה על הרגשות והסובלים מסוכרת מסוג 2 הם בעלי סיכוי גבוה פי שניים לפתח תסמיני דיכאון, בהשוואה לאנשים ללא סוכרת.
תחושות דיכאון הינה בעיה בפני עצמה, כשאחד התסמינים הם מניעת הרצון או היכולת להקפיד על טיפול עצמי, ובכך לגרום לרמות סוכר גבוהות בדם וסיבוכי סוכרת. כך שבמצב של דיכאון, יש להתייעץ עם הרופא ולנקוט בצעדים לשיפור התחושה.
מומחים ממליצים לטפל בשני המצבים במקביל, שכן גם חולי סוכרת עם תסמיני דיכאון קלים עד בינוניים צריכים להישמר מפני התפתחות דיכאון, בשל ההשפעה המטבולית של סוכרת הפוגעת בתפקודי המוח, ומצד שני, כל אדם עם היסטוריה של דיכאון צריך להיבדק לסוכרת. זהו סוג מצב של "הביצה והתרנגולת" וליתר ביטחון יש לגלות ערנות לשני המצבים ולקבל את הטיפול המתאים
הקשר בין סוכרת ודיכאון
דיכאון הוא מחלה מורכבת, והגורמים הבסיסיים לו עשויים להיות קשורים לגנים, לסביבה ולרגשות. התמודדות עם סוכרת עשויה להיות מלחיצה וגוזלת זמן, כרוכה במגבלות אורח חיים ותזונה וכתוצאה מכך החיים עשויים להיראות פחות מהנים.
קיימות סיבות רבות בגללן הקשר בין סוכרת לדיכאון דחוף לזיהוי והתמודדות. תסמיני הדיכאון עשויים להקשות על התמודדות מוצלחת עם הסוכרת, ומחקרים מראים כי לעיתים קרובות, חולי סוכרת עם תסמיני דיכאון חווים רמות גלוקוז בדם גבוהות יותר באופן עקבי, בהשוואה לחולים שאינם מדוכאים. בנוסף, מחקר משנת 2011, שפורסם בכתב העת Diabetes Care קבע שלחולי סוכרת יש סיכוי גבוה ב-52% לסבול מהתקף לב או שבץ מוחי.
הגורמים לדיכאון עם סוכרת
נכון להיום עדיין לא ברור אם דיכאון גורם לבחירות תזונתיות שליליות, המובילות לרמות סוכר גבוהות יותר בדם, או אם דרישות ההתמודדות עם מחלה כרונית כגון סוכרת מסוג 2 גורמות לדיכאון ובסופו של דבר לקושי גבוה יותר בהתמודדות עם המחלה. סביר להניח כי שתי המחלות נגרמות ומושפעות מאותם גורמי סיכון, כגון היסטוריה משפחתית, השמנה, יתר לחץ דם, חוסר פעילות ומחלת לב כלילית.
מחקרים אחרונים מראים גם קשר בין ילדים שאינם סוכרתיים עם תסמיני דיכאון, פיתחו לאחר שש שנים מאבחון התסמינים, גם עמידות לאינסולין, ללא קשר למשקל או מסת גוף. במילים אחרות, דיכאון נמצא כגורם סיכן מבודד עצמאי לסוכרת מסוג 2.
מה שהמומחים יודעים בוודאות הוא שהתמודדות לקויה עם סוכרת עשויה לחקות תסמיני דיכאון, ותסמיני דיכאון בפועל גורמים לתוצאות פחות טובות לחולים. לדוגמא, רמות סוכר בדם גבוהות או נמוכות מידי עלולות לגרום לחרדה מוגברת, חוסר מנוחה או אנרגיה נמוכה. רמת סוכר נמוכה בדם עשויה אף לגרום לתחושת רעב מוגברת ונטייה לאכול יותר מידי.
טיפול בדיכאון עם סוכרת
הכרת הסיכון לדיכאון היא הצעד הראשון להשגת טיפול. ראשית, יש לדון במצב ובתסמינים עם הרופא, שיפנה את המטופל לייעוץ עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. הטיפול כולל פסיכותרפיה, סוג כלשהו של ייעוץ או תרופות נוגדות דיכאון.
בינתיים ניתן לנקוט בצעדים לשיפור תסמיני הדיכאון, כגון הגברת הפעילות הגופנית. כל צורת פעילות גופנית מובילה לתחושה טובה יותר, לפחות בטווח הקצר, עקב שחרור אנדורפינים במוח, שהם חומר כימי במוח המוכח בסיוע להקלת תסמיני דיכאון. הגברת הפעילות הגופנית נושאת אף שפע יתרונות בריאותיים לחולי סוכרת, כגון הפחתת המשקל ומסת הגוף, הפחתת רמות הסוכר בדם, והגברת האנרגיה והסיבולת.
אמצעים אחרים המשפרים את הדיכאון כוללים שליטה חיובית יותר על ההתמודדות עם סוכרת. יש ללמוד על המחלה, להגדיל את ניטור רמות הסוכר בדם, ולבקש תמיכה נוספת מבני משפחה וחברים. לבסוף, יש להימנע מקפאין, סמים ואלכוהול, ולהקפיד על לוח זמנים קבוע לשינה.