דיכאון כרוני, המכונה לעיתים דיסתימיה, הוא דיכאון קל הכרוך בפחות תסמינים בהשוואה לדיכאון קליני. במצב זה תסמיני הדיכאון נמשכים תקופת זמן ארוכה, לעיתים קרובות שנתיים או יותר. אנשים הסובלים מדיכאון כרוני עשויים אף לחוות לעיתים גם תקופות של דיכאון חמור, ומצב זה מכונה 'דיכאון כפול'.
הגורם לדיכאון כרוני
מומחים אינם בטוחים מה גורם לסוג דיכאון זה. גנים משמעותיים להתפתחותו, אך אנשים רבים מושפעים מהמצב ללא היסטוריה משפחתית של דיכאון, ואחרים עם היסטוריה משפחתית עשויים שלא לחוות בעיות דיכאון.
תפקוד שאינו תקין במעגלים חשמליים במוח, או מסלולי תאי עצב המחברים אזורי מוח שונים המסדירים את מצב הרוח, מעורבים אף הם במצב. גורמי לחץ משמעותי בחיים, מחלה כרונית, תרופות מסוימות ובעיות במערכות יחסים או במקום העבודה, עשויים אף הם להגביר את הסיכויים לדיכאון כרוני בקרב אנשים הנוטים מבחינה ביולוגית לפתח דיכאון.
סימני ותסמיני דיכאון כרוני
תסמיני דיכאון זה זהים לתסמיני דיכאון קליני, אך הם פחותים במספרם ואינם כה אינטנסיביים. התסמינים כוללים:
- עצב או מצב רוח מדוכא ביותר במשך כל היום, כמעט כל יום.
- חוסר יכולת לחוות הנאה מפעילויות שבעבר גרמו להנאה.
- שינוי משמעותי במשקל, המתבטא בעלייה משמעותית במשקל או הפחתה עקבית במשקל, או שינויים בתיאבון.
- נדודי שינה או שינה מוגזמת כמעט מידי יום.
- חוסר מנוחה פיסית.
- הזנחה עצמית משמעותית.
- עייפות או אובדן אנרגיה כמעט מידי יום.
- תחושות חוסר תקווה, חוסר ערך או אשמה מוגזמת כמעט מידי יום.
- קושי בקבלת החלטות.
- קשיי ריכוז ותפקוד כמעט מידי יום.
- מחשבות חוזרות ונשנות על מוות או התאבדות, כולל תכנית או ניסיון התאבדות.
אבחון דיכאון כרוני
מומחה לבריאות הנפש בדרך כלל מבצע את האבחנה על סמך התסמינים. במקרה של דיכאון כרוני, התסמינים נמשכים לתקופת זמן ארוכה ונוטים להיות פחות חמורים בהשוואה לתסמיני אנשים עם דיכאון מג'ורי. הרופא מוודא שהתסמינים אינם תוצאה של מצב פיסי, כגון בעיות בבלוטת התריס.
אם התסמינים נמשכים למעלה משבועיים, יש להתייעץ עם פסיכולוג או פסיכיאטר, שיבצע הערכה רפואית יסודית, תוך מתן תשומת לב מיוחדת להיסטוריה פסיכיאטרית אישית ומשפחתית. לא קיימות בדיקות דם, סקירות רנטגן או בדיקות מעבדה אחרות המשמשות לאבחון דיכאון כרוני.
טיפול בדיכאון כרוני
בעד שמדובר במחלה קשה, היא מגיבה היטב לטיפול. בדומה לכל מחלה כרונית אחרת, אבחון מוקדם וטיפול רפואי מפחיתים את עוצמות התסמינים והימשכותם, ואף נוטים להפחית את הסבירות להתפתחות התקפי דיכאון נוספים.
לטיפול בדיכאון קל, רופאים משתמשים בפסיכותרפיה, תרופות נוגדות דיכאון או שילוב של טיפולים אלו. פסיכותרפיה מסייעת למטופל לפתח מיומנויות התמודדות מתאימות לחיי היומיום ושינוי אמונות שליליות אישיות עזות במיוחד.
הטיפול מסייע אף להקפדה על המשך נטילת התרופות ושמירה על הרגלים בריאים לאורח החיים, כמו גם מסייע למטופל ובני משפחתו להבין את הפרעת מצב הרוח. זהו טיפול מהנה המתבצע אחד על אחד, או במסגרת משפחתית, קבוצתית או השתתפות בקבוצת תמיכה עם אנשים אחרים החיים עם דיכאון כרוני.
במסגרת הטיפול הניתן על ידי רופאים, ניתן להיעזר גם בטיפול טבעי לדיכאון, ולשלב תזונה בריאה יותר, פעילות גופנית, תוספי תזונה וויטמינים, פעילות מדיטציה ויוגה, דמיון מודרך ועוד.
אולי יעניין אותך גם: