דיכאון במהלך דיאטה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיאטהכששנה חדשה מתחילה, אנשים רבים מכניסים לרשימת ההחלטות לשנה החדשה תכנית דיאטה. חוקרים מזהירים מפני השיטות להפחתת הקלוריות והשגת דימוי גוף מספק. מחקר שנערך לאחרונה מגלה כי הימנעות מרכיבי תזונה מסוימים עלולה לגרום או להחמיר תסמיני דיכאון. דיאטה הופכת את הגוף לרזה, אך עשויה להשפיע באופן שלילי על המוח.

השפעות חוסרים תזונתיים

גורמים רבים עשויים להשפיע על תסמינים הקשורים לדיכאון. במחקר שנערך על ידי הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת מונטריאול, חוקרים מצאו כי חוסרים תזונתיים ושינויים תזונתיים פתאומיים בגוף, קשורים לתסמיני דיכאון. ממצאי קבוצת המחקר פורסמו בכתב העת הבינלאומי להשמנה.

במחקר שנערך בעכברים, חוקרים ציינו כי המזון אותו אכלו בעלי החיים שינה בעצם את כימיית מוחם. קבוצת עכברים אחת אכלה שומנים ומזונות ממותקים, ואילו קבוצה אחרת אכלה מזון בריא. כשהשומנים והמזונות הממותקים נלקחו מהעכברים, הם סבלו מתסמיני גמילה הקשורים לדיכאון. עכברים שאכלו תזונה בריאה עשירה בשומנים חוו אף רמות חרדה גבוהות יותר בהשוואה לעכברים שאכלו מזונות בריאים.

החוקרים טענו שתסמיני הדיכאון התרחשו לפני שהעכברים השמינו. מחקר משנת 2004 שפורסם בכתב העת הבריטי לפסיכיאטריה מצא אף ראיות לכך שהרגלי האכילה והתזונה של אנשים קשורים לדיכאון.

שינויים כימיים במוח

כשאנשים צורכים כמויות גדולות של שומנים או מזונות ממותקים במשך תקופה ארוכה, ולאחר מכן נמנעים מהם, הם עלולים לחוות תסמיני גמילה זהים לתסמינים אותם חווים אנשים הנגמלים משימוש בסמים. שינוי מהיר כזה בתזונה עשוי למעשה לגרום לאדם לחדש את אכילת המזונות הלא בריאים, בכמויות אפילו גדולות יותר, היות והם זקוקים לתחושת העונג הכרוכה באכילתם.

החוקרים הבחינו בשינויים בדופמין הכימי במוח העכברים. הם הבחינו שחומרים כימיים, המייצרים תחושות טובות בגוף, הופעלו ברמות גבוהות ביותר על ידי תזונות שומן גבוהות יותר. כאשר הוסרו השומנים והמזונות הממותקים, הרגשות הטובים התפוגגו.

שינוי כה מוגזם בתזונה, ומעבר משומנים גבוהים וסוכרים מוגזמים, לתזונה בריאה הכוללת ויטמינים ומינרלים תזונתיים היא חיובית כמובן, אבל עדיין, יש לטפל באנשים בתהליך של הפחתת ההשפעות הרעות והגברת ההטבות.

איזון תזונה ודיכאון

מחקרים אחרים הראו שדיכאון עשוי להיות קשור באופן הדוק עם תזונה. הוא מושפע מחוסרים תזונתיים והרגלים הכוללים:

  • ליקויי ויטמין B12, B6 ו-D.
  • החמצת ארוחות, מה שמוביל לחוסר איזון ברמת הסוכר בדם.
  • אכילת יתר, המובילה לתחושות חוסר נוחות פיזית ורגשית, ותחושות בושה.
  • הימנעות מפחמימות, מה שמפחית את רמות הסרוטונין.
  • צריכת שפע קפאין, סוכרים או מזונות שומניים בלילה לפני השינה, מה שגורם לישנוניות וירידה במצב הרוח.

שינוי הרגלי אכילה שליליים והחלפתם בהרגלים בריאים עשוי להיות תהליך הדרגתי. הפחתה הדרגתית של סוכרים מעובדים ומזונות עתירי שומן מסייעת להפחתת חלק מהשינויים הכימיים האינטנסיביים במוח, המתרחשים כשהגוף עצמו משתנה. ועם כל צעד לקראת ההתאוששות, יש לגלות מודעות לתסמיני הדיכאון ולטפל בהם וכן להקפיד על דיאטה בריאה בליווי תזונתי מקצועי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן