לא כל אדם המחזיק מעמד לאחר חוויה טראומטית, חווה הצטלקות נפשית. לנפש האנושית יש יכולת אדירה להתאושש ואף לצמוח. התאוששות מחוויה טראומטית כרוכה בעיבוד יסודי של הרגשות הכואבים, חוסר הדחקה של תחושות הטראומה, והעדר שכחה שלהם. אם אדם אינו מתמודד באופן ישיר עם תחושות ההטרדה והאירועים המלחיצים, הם ישובו, אם לא לעיתים תכופות, אז לפחות פעם בחיים, במצב המכונה הפרעת דחק פוסט טראומטית.
אך ללא קשר למשאבים הפנימיים אותם נדרשים אנשים לגייס לשם ההתאוששות, הם עדיין אינם מסוגלים לבצע משימה זו לבדם. דיכאון וטראומה הן הפרעות המשפיעות על התפקוד, ואינן משתפרות בבידוד. על מנת לטפל בהם, יש צורך להיעזר באנשי מקצוע.
פסיכולוגים המתמחים בטיפול בטראומות הקשורות לאסונות מלחמה, פיגועי טרור, או אסונות טבע, עוסקים בארבעה שלבים בסיסיים של התאוששות מלחץ עמוק. התקדמות דרך כל ארבעת השלבים חיונית להחלמה.
מעגל השבירה
כשמערכת העצבים האנושים חווה עומס יתר של גירויים וסכנה כמו בטראומה, אדם חווה "ניתוק" המתבטא בחוסר תחושה, הלם או אף תחושת מוות. במצב זה, מבחינה אינטלקטואלית, אדם מאבד כחמישים עד 90% מקיבולת המוח, ולכן אינו נדרש לקבל החלטה כשהוא נמצא "באזור הטראומה". מבחינה רגשית, הוא אינו מרגיש דבר. מבחינה רוחנית, הוא מנותק.
מבחינה פיסית, כל המערכות הגופניות נאטמות. המעניין הוא, שהתסמינים הפיzיים שקדמו לטראומה, נעלמים בתקופה זו. כאבי גב, מיגרנות, דלקת פרקים ואף אקנה, מתנקים לעיתים קרובות. לאחר מכן, כשההחלמה מהטראומה מסתיימת, שבים התסמינים הפיסיים.
כשהמערכת הגופנית מתחילה להחלים ויכולה להתמודד עם מעט או יותר מחוויות הטראומה, המערכת האנושית חווה הגברת אנרגיה, אשר מטרתה לנסות ולשחזר, ולחפש שיווי משקל רגשי, כשהרגשות מתחילים לשוב.
החזרת הרגשות
אנשים שחוו טראומה, זקוקים בדרך כלל לטיפול ייעוץ מקצועי, המסייע להם לעבור דרך רגשותיהם. המטפל מסייע להם לחוות שוב את הסיפור, כולל חוויה חוזרת ונשנית של הרגשות. טיפול בדיבור הוא כלי שבאמצעותו ניתן להתחיל לפזר את תחושות המצוקה המחוברים לזיכרונות הטראומה. ככל שהמטופל מבטא יותר רגשות, כך טוב יותר מתקדם הטיפול, ומתאפשרת ההחלמה.
ביטוי הרגשות עשוי ללבוש צורות רבות. רוב האנשים מוצאים הקלה בטיפול פסיכולוגי. אחרים זקוקים לטיפול ביצירה. אך ללא קשר לשיטת הטיפול הנבחרת, המטפל מחויב להקשיב למטפל על מנת לנתב אותו בהדרגה לתהליך ההחלמה.
הטיפול יעיל כשהמטופל בוחן למעשה מחדש את סצנת הטראומה, כולל חוויית שפע הרגשות הקשורים לאירוע, והבנת המציאות. חוויה ישירה עשויה לערר את השבת התחושה. בעוד שחלק מהמטופלים מוצאים חוויה זו מטרידה למדי, וזקוקים לתהליך טיפול ארוך יותר, אחרים זקוקים לתמיכה המקצועית של המטפל בלבד, על מנת לבחון מחדש את הטראומה ולהחלים מהר יותר. חשוב שהמטפל יכיר בסגנון הביטוי הרגשי האופייני לתגובתו לטראומה, ושיבין את דפוסי התצוגה שלו, על מנת לנקוט בגישת הטיפול המתאימה.
פעולה בונה
הטיפול משפיע גם על ההיבטים הקטנים של הטראומה. המטופל לומד לנקוט בפעולה המשחזרת תחושת שליטה המנטרלת את תחושת חוסר האונים, שהיא סימן ההיכר של הטראומה. גישות הטיפול הן רבות, אך המכנה המשותף שלהן הוא לסייע למטופל החווה יציאה מכלל שליטה, לסגל תחושת יציבות במהלך המשבר.
כל מטופל מתקדם בקצב שלו, ואין התקדמות שהיא קטנה או איטית מידי. במצב מכריע, אין אפשרות לגשת ל"תמונה הגדולה" מיד. יש לגשת בהדרגה אל החוויות הרגשיות עימן מסוגל המטופל להתמודד, על מנת לאפשר את ההחלמה, להחליף את הרגשות המערערים ברגשות בונים, ולמצוא את היכולות הנפשיות לנוע קדימה.
התאוששות והחלמה
טיפול פסיכולוגי מאפשר לאנשים ללמוד מהמשבר ולצמוח ממנו, כשהם מקבלים דלת הזדמנות. הצמיחה יכולה להשפיע על כל תחום בחיים. ככל שהטיפול עמוק יותר, כך המטופל מקבל הזדמנות להבין את המשמעות של החוויה הקשה. הוא מקבל את האומץ, בסביבה בטוחה, לחוות מחדש את הטראומה, לשתף את כאבו, ולקבל את הכלים להתגבר עליו, על מנת שיוכל לצמוח מחדש.
בסופו של התהליך, המטופל מתחזק, מחכים, ומחובר עמוק יותר לרגשותיו. השינוי מוביל לריפוי וחוסן נפשי גדול יותר מכפי שהיה לפני הטראומה. בשלב זה של ההתאוששות, אדם לומד להשתלב מחדש בחיים, והוא מסגל ערכים חדשים הכוללים משמעות. הוא מתבטא ומתקשר באופן עמוק ואותנטי יותר. תוצאות אלו נובעות מתחושה מחודשת של החיים, הבהרת מטרות ומחויבות מחודשת להן, כולל הבנה חדשה של ערך הקשרים עם הסביבה.
אולי יעניין אותך גם: