דיכאון פסיכוטי הוא תת סוג של דיכאון המתרחש כשמחלת דיכאון חמורה כוללת צורה כלשהי של פסיכוזה, אשר עשויה להתבטא בהזיות, כגון שמיעת קולות פנימיים שליליים, מחשבות שווא כגון תחושות עזות של חוסר ערך, כישלון או ביצוע חטא, או ניתוק מהמציאות. דיכאון זה משפיע בערך על אחד מתוך ארבעה אנשים המאושפזים בבית חולים פסיכיאטרי לטיפול בדיכאון.
דיכאון זה אינו מאופיין בתסמיני דיכאון בלבד, אלא גם בהזיות קוליות או מחשבות מפחידות שאינן הגיוניות.
לעיתים קרובות, אנשים הסובלים ממצב זה הופכים להיות פרנואידים או מאמינים כי מחשבותיהם "הוחדרו" למוחם, או שהם פוחדים שאנשים אחרים יוכלו "לשמוע" את מחשבותיהם.
גורמים וגורמי סיכון
מדענים אינם בטוחים מה בדיוק גורם להפרעת דיכאון עם מאפיינים פסיכוטיים, אך המצב משויך בדרך כלל לרמות גבוהות של הורמון קורטיזול בדם, שהוא הורמון סטרואידים המיוצר על ידי בלוטת יותר הכליה.
רמות הורמון זה בדם מתגברות לאורך כל היום, והרמות הנמוכות ביותר מתרחשות סביב השעה ארבע אחר הצהריים. המצב מחמיר ככל שיותר קורטיזול משתחרר בעיתות לחץ ביולוגי ופסיכולוגי. לא קיימים גורמי סיכון ברורים, אם כי ידוע כי אנשים עם היסטוריה של דיכאון או מחלה פסיכוטית במשפחה, רגישים יותר למצב.
תסמיני דיכאון פסיכוטי
התסמינים הנפוצים בקרב חולי דיכאון פסיכוטי כוללים:
- תסיסה נפשית ופיסית
- חרדה
- עצירות
- היפוכונדריה
- נדודי שינה
- תחושת חוסר ערך
- האטה מוטורית
- אשליות או הזיות.
טיפול בדיכאון פסיכוטי
דיכאון זה מטופל בדרך כלל במסגרת אשפוז בבית חולים, כך שהמטופל נהנה ממעקב צמוד של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. תרופות שונות נקבעות לייצור מצב הרוח, ובהתאם לחומרת התסמינים, יתכנו שילובי תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי פסיכוטיות.
תרופות אנטי פסיכוטיות משפיעות על נוירוטרנסמיטורים המאפשרים תקשורת בין תאי עצב באזורי המוח, המווסתים את יכולת האדם לתפוס מידע ולארגן את העולם סביבו מבחינה חשיבתית. קיימים מספר תרופות אנטי פסיכוטיות או נוירופלטיות הנפוצות כיום. אלו כוללות ריספרידון וזיפראסידון.
לכל תרופה קיימות תופעות לוואי ייחודיות והשפעתן משתנה מאדם לאדם, אם כי הן בדרך כלל טובות ונסבלות יותר בהשוואה לתרופות אנטי פסיכוטיות ישנות. שילוב תרופות טריציקליות ותרופות אנטי פסיכוטיות יעיל ביותר בהקלת התסמינים. תוספת ליתיום לשילוב זה יעילה עבור מטופלים הסובלים גם מהפרעה דו קוטבית.
הטיפול בדיכאון פסיכוטי יעיל ביותר. אנשים מתאוששים מהמצב בדרך כלל תוך מספר חודשים עד שנה, אך יש להמשיך במעקב הרפואי, שכן תיתכן הישנות התסמינים. יחד עם זאת, חשוב לקבל אבחנה מדויקת של התסמינים, היות והטיפול למחלות אחרות דומות או למחלות קשורות, שונה.
אם התרופות אינן עובדות, לעיתים נקבע טיפול בנזעי חשמל (ECT), אך טיפול זה נקבע בדרך כלל כקו טיפול משני. חשוב שהמטופל יעבוד עם הרופא על מנת למצוא את התרופות היעילות ביותר הכרוכות בפחות תופעות לוואי. היות וזהו מצב רציני, גם הסיכון להתאבדות גדול.