למרות שלבן או בת זוג שנבגדו יש את כל הסיבות שבעולם להרגיש מדוכדכים או אף מדוכאים, ההבנה שהבגידה לא התרחשה באשמתם, מובילה, או צריכה להוביל, להבנה מקבילה לפיה התסכול אינו אמור להיות מופנה כלפי עצמם.
בני זוג רבים מביעים השקפה מדוכאת כאילו הבגידה התרחשה באשמתם, היות ולא היו חזקים דיים להתגבר על רגשותיהם. אך כוח פנימי, היגיון בריא וחוסן נפשי, לפחות ברגע גילוי הבגידה או בימים הראשונים לאחר הגילוי, נוטים שלא "לרכך את המכה".
גם אנשים חזקים ונחושים ביותר נפגעים כתוצאה מבגידה. פגיעה זו אינה מעידה מאומה על האופי, הכוח או הכוונות בתקופת הדיכאון. אדם נאבק היות ואדם אחר אותו אהב, בגד בו ובאמונו. פשוט מאוד.
זוהי אינה התרחשות עליה ניתן להתגבר בן לילה, ויש צורך ביותר מכוח רצון, כוונות טובות או נחישות. לעיתים יש צורך בזמן נוסף או בסיוע מקצועי. אין בכך כל בושה. הטרגדיה האמיתית במצב זה היא מצבו בו בן הזוג הנאמן סובל גם מדיכאון וגם מאשמה עצמית ומתבייש או מיואש מידי לבקש סיוע או להתקדם הלאה בחייו.
התמודדות עם דיכאון לאחר בגידה
קיימות פעולות קטנות בהן ניתן לנקוט כדי להשיב את התחושה הטובה ולהפיג מעט את הדיכאון לאחר הבגידה, למרות שבימים הראשונים אדם עשוי להתקשות אפילו לצאת מהמיטה. זה נורמלי, ואין בכך כדי להעיד על חולשה או חוסר נחישות. יחד עם זאת, חשוב ביותר לנסות להתמודד עם המצב תוך היאחזות במשהו חיובי, ולו הקטן ביותר.
לעיתים אדם נבגד נאלץ ממש להכריח את עצמו לצאת עם חברים, לבלות זמן עם המשפחה, לכתוב את רגשותיו או לצפות באיזו קומדיה בטלוויזיה. חיוני ביותר לשבור את מעגל התחושות של חוסר שליטה על החיים והרגשות.
ההתמודדות היא עניין של בחירה אישית וניתן לבחור להיות אקטיבי ולמצוא את ההיבטים החיוביים גם בתקופות קשות, גם אם זה לא יעבוד באופן מושלם, וגם אם תימשך תחושת האומללות. הניסיון להימנע מבידוד ובדידות מאירים מעט את הדיכאון.
טיפול בדיכאון לאחר בגידה
אם שיטות סיוע עצמי אינן צולחות בהפגת תחושות הדיכאון, ואדם אינו חש הקלה אלא שוקע עמוק יותר לתוך תחושות הדיכאון וחוסר התקווה, יש להתייעץ עם איש מקצוע מומחה בתחום בריאות הנפש. סוג כאב זה, לטווח הארוך, אינו מגיע לשום אדם, במיוחד כשלא עשה שום דבר רע. פסיכולוג המתמחה בזוגיות מסייע בהשגת ההקלה הנדרשת.
מטפל מקצועי משמש כמאזין תומך כשאדם מבטא את רגשותיו בנוגע לבגידה, ומסייע לקביעת הצרכים והמטרות העתידיות. במסגרת הטיפול מקבל אדם שנפגע מבגידה את הכלים להתאושש מהדיכאון, לפתח מערכת יחסים עתידית בריאה יותר, להבין את רמת המחויבות הנדרשת במערכת יחסים, וללמוד מיומנויות לבניית אמון. הטיפול הפסיכולוגי מנחה את תהליך הריפוי.
במהלך הטיפול לומד אדם את טבעה האמיתי של מערכת יחסים באמצעות גילוי מחודש של נקודות החוזק והחולשות שלו. אם קיימים דפוסים שאינם בריאים, כגון נטייה לבחור בני זוג מתעללים רגשית, או בחירה חוזרת ונשנית בבני זוג שאינם מתאימים, המטפל פותח נושאים אלו לדיון. בנוסף, הטיפול מסייע לאדם הסובל מתחושת אשמה עצמית בבגידה, לפתח נקודות מבט חדשות לגבי המצב, ובכך להתפכח מהדיכאון.
מטפל מקצועי מסייע לאדם נבגד לבטא את תחושות הדיכאון והכעס שלו, ולהתמודד עם הטראומה של אובדן בן או בת הזוג. אם מתגלים, למשל, פרטים במערכת היחסים המצביעים על חוסר סיפוק, המטפל מסייע בקביעת שיטות חדשות לתקשר רגשות או חוסר שביעות רצון באופן יעיל יותר, ובכך למנוע אפשרות פגיעה עתידית.
תהליך ההחלמה
התאוששות מדיכאון לאחר בגידה עשויה להיות תהליך ממושך, למרות שלא קיימים כללים איתנים לקביעת תקופת הזמן "הנכונה" להתאוששות מהפרשה. מומחים מסכימים כי ריפוי עשוי להתרחש גם בתוך שנתיים, אם כי חלק מהאנשים זקוקים לתקופה קצרה או ארוכה יותר להתאושש באופן מלא. משך זמן ההתאוששות קשור באופן ישיר להתרחשות מיד לאחר שהפרשה מתגלה.
גורמים אחרים המשפיעים על תהליך ההחלמה כוללים מיומנויות תקשורת, סובלנות אישית, תקשורת כנה, קבלת אחריות אישית וסגנון התנהגות. בדיוק כפי שכל מערכת יחסים שונה מאחרת, גם תהליך החלמה מהדיכאון לאחר בגידה משתנה מאדם אחד למשנהו, אלא שהחדשות הטובות הן שבמוקדם או במאוחר יכול אדם להתאושש באופן מלא ולהמשיך בחייו כשהוא מחוזק יותר.