דיכאון חורף: למה אנחנו נוטים להיכנס לדיכאון במהלך החורף

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

11641162_xxlאנשים רבים סובלים מדיכאון בחורף, הנקרא בעגה המקצועית 'הפרעה עונתית אקטיבית (SAD). ככל שהימים מתקצרים ומתקדרים, אדם עלול לחוות דיכאון, אך ניתן לנקוט בצעדים רבים על מנת לשוב ולהרגיש טוב יותר.

מצב זה אינו משפיע על כולם, ואנשים הסובלים מדיכאון זה, סובלים ממנו מידי שנה כשהימים מתחילים להתענן ולהתקרר. מומחים סבורים כי דיכאון החורף קשור למרכיב קוגנטיבי המתבטא ביציאה מהבית החמים לעבודה בשעות בהם השמש עדיין לא זורחת במלואה, והשיבה הביתה כשבחוץ כבר חשוך. מצב זה מובילה לתחושה שהיום "התבזבז".

הגורמים לדיכאון חורף

למרות העובדה כי אנשים רבים סובלים ממצב רוח מדוכדך הקשור לחורף, עד שמתקבלת התחושה כאילו דיכאון זה הוא מיתוס בלבד, קיימות הוכחות מדעיות התומכות ברעיון לפיו שינויי העונות עלול להשפיע על מצב הרוח.

רוב המדענים סבורים כי הבעיה קשורה לדרך בה מגיב הגוף לאור יום. תיאוריה אחת גורסת שהאור החודר לעין גורם לשינויים ברמות ההורמונים בגוף. פונקציות אור מפסיקות את ייצור מלטונין הורמון השינה בגוף, מה שגורם לאדם להתעורר. אנשים הסובלים מדיכאון חורף מושפעים משעות האור הקצרות יותר, ומייצרים מלטונין גבוה יותר, הגורם לעייפות ותסמיני דיכאון. בהתקף זה, מחסור באור טבעי שמייצר היום משמעותי להתפתחות הדיכאון.

התמודדות עם דיכאון חורף

ניתן להקל את תסמיני הדיכאון באמצעות הקפדה על צעדים בריאים פשוטים:

הקפדה על פעילות גופנית להפגת תסמיני הדיכאון

הנשק המשמעותי נגד תחושת העצב בחורף, הוא הקפדה על פעילות גופנית קבועה. רופאים מסבירים על היתרונות הבריאותיים הנפשיים של פעילות גופנית, ומדווחים כי קיימות ראיות משכנעות לפיהן פעילות גופנית נמרצת המבוצעת שלוש פעמים בשבוע, במשך חצי שעה כל פעם, יעילה נגד דיכאון ומהווה השפעה מועילה ביותר.

פעילות גופנית המבוצעת בחוץ משפיעה ביתרון כפול, היות וכך ניתן להרוויח מעט שעות אור יום. הפעילות משנה את רמת הסרוטונין הכימי במוח האחראי על ויסות מצב הרוח, ומסייעת אף באמצעות החלפת האווירה ומפגשים עם אנשים חדשים. מחקרים הוכחו כי הליכה של שעה באמצע היום היא שיטה יעילה לנצח את דיכאון החורף.

חשיפה ליותר שמש – אם הגורם לדיכאון הוא מחסור באור היום, אין זה מפתיע שהטיפול כרוך בקבלת יותר אור. אם אדם חש עצב מוגבר בתקופת החורף, מומלץ לצאת החוצה לעיתים קרובות ככל הניתן, במיוחד בימים יפים. גם ישיבה לידה החלון או במרפסת יכולה לסייע.

טיפול באור – משמש לעיתים קרובות לדיכאון חורף. הטיפול כרוך בישיבה מול או מתחת תיבת אור המפיקה מקור אור בהיר מאוד. הרופא יכול לדון עם המטופל בטיפול זה, השלכתיו ותוצאותיו. הטיפול מתאים לאנשים הסובלים מדיכאון, המתגוררים בארצות קרות במיוחד המאופיינות בהעדר מספיק ימי שמש במהלך החורף.

אכילה משפרת יותר את מצב הרוח בחורף – חשוב לאכול טוב גם בחורף. הדיכאון עלול לגרום להשתוקקות למזונות ופחמימות כגון שוקולד, פסטה, לחמים וממתקים, אך יש להקפיד על אכילת שפע פירות וירקות טריים.

טיפול רפואי – במקרים חמורים, כשצעדי טיפול עצמי או טיפולי אור אינם מספיקים ואינם מפיגים את תסמיני הדיכאון, מומלץ לקבל תרופות להפחתת כמויות המלטונין במוח, במיוחד במקרים בהם הדיכאון מתבטא בבעיות שינה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן