דיכאון, טראומה ומאניה דיפרסיה

האם דיכאון מהווה זרז להתמוטטות עצבים?

התמוטטות עצבים היא מונח כוללני המשמש לתיאור תקופה בה אדם שרוי במצוקה פיזית או נפשית עזה, עד כדי אובדן היכולת שלוהאם דיכאון מהווה זרז להתמוטטות עצבים? לתפקד באופן יעיל. המונח התמוטטות עצבים שימש בעבר לתיאור מגוון רחב של הפרעות נפשיות, כולל: דיכאון, חרדה, הפרעת דחק אקוטית ועוד. אף שגם היום אין הגדרה מוסכמת אחת למושג "התמוטטות עצבים", הוא עדיין משמש רבים לתיאור תסמינים חמורים של לחץ וחוסר יכולת להתמודד עם אתגרי החיים. למותר לציין כי מה שאנשים אחרים עשויים לראות בתור התמוטטות עצבים, עשוי להיות בפועל סממן לקיומה של הפרעה נפשית בלתי מאובחנת כגון דיכאון קליני. נשאלת אם כן השאלה: האם דיכאון מהווה זרז להופעת סימפטומים אופיינים של התמוטטות עצבים – קרי, אובדן יכולת התפקוד היומיומי של הפרט? בסוגיה זו נדון בהרחבה במסגרת הכתבה הבאה.

מהם תסמיני התמוטטות עצבים?

כאשר אדם עובר התמוטטות עצבים הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בתור מגוון סימפטומים פיזיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים. הסימנים להתמוטטות עצבים משתנים מאדם לאדם, כאשר הגורם הבסיסי שהוביל להתמוטטות העצבים עשוי להשפיע גם על התסמינים שהנפגע מתמודד עימם.
מכיוון שהמושג "התמוטטות עצבים" אינו נחשב למונח רפואי, התמוטטות עצבים מתוארת באמצעות מגוון רחב של תסמינים. אלו כוללים:

אנשים אשר חווים התמוטטות עצבים עשויים גם להימנע מחברתם של בני משפחה, חברים ועמיתים לעבודה. סממנים לנסיגה חברתית מסוג זה כוללים:

האם דיכאון יכול להוביל להתמוטטות עצבים?

ישנם גורמים המגדילים את הסבירות לכך שאדם יחווה התמוטטות עצבים. אלו כוללים:
היסטוריה אישית או משפחתית של הפרעת דיכאון או הפרעת חרדה, פציעה או מחלה שהתרחשו לאחרונה המקשים על ניהול היומיום, אירועים טראומטיים שהובילו לשינויים מרחיקי לכת ו / או בלתי צפויים בחייו של אדם וכן עומס ולחץ נקודתיים או מצטברים. בשורה התחתונה, אדם עלול לדווח על התמוטטות עצבים כאשר הלחץ בחייו הופך גדול מדי עבורו. לחץ זה יכול להיגרם עקב השפעה של גורמים חיצוניים, כגון:

כאשר אותו אדם הנתון ללחצים כבדים, מתמודד במקביל לקשיים בחייו גם עם סימפטומים של הפרעת דיכאון, או שהוא בעל נטיה גנטית להתפתחות הפרעות דיכאון, היכולת שלו להכיל את הקושי ולהמשיך לתפקד מתערערת.

כיצד ניתן להתמודד עם התמוטטות עצבים בעקבות דיכאון?

גם אם אתם או אדם יקר לכם, הגעתם למצב של התמוטטות עצבים בעקבות דיכאון או כל בעיה נפשית אחרת, דעו כי ניתן בהחלט לצאת ממעגל המצוקה הפסיכולוגית או ההתנהגותית על ידי:

 האם ניתן למנוע מראש התמוטטות עצבים בשל דיכאון?

אם אתם מרגישים מוצפים רגשית וחוששים כי אתם נמצאים על סף התמוטטות עצבים, נסו להשתמש בכלים שלהלן לטובת התמודדות עם הסימפטומים שלכם:

סובלים מדיכאון וחוששים מפני התמוטטות עצבים? כך מקדימים תרופה למכה.

שינויים באורח החיים יכולים לעזור לכם למנוע התמוטטות עצבים בעקבות דיכאון או בכלל הם יכולים גם לעזור להפחית את חומרתן ותדירותן של האפיזודות הללו.

אלו כוללים:

את השינויים הללו ניתן, כמובן, לבצע באופן עצמאי, אך עשוי להיות מועיל יותר להסתייע בליווי מקצועי של פסיכולוג או פסיכיאטר, כדי ליצור תוכנית טיפול העונה בצורה הטובה ביותר על הצרכים הפרטניים שלכם.

מתי מומלץ לפנות לסיוע וטיפול מקצועי?

כפי שהוסבר במאמר זה, היסטוריה אישית או משפחתית של הפרעות נפשיות, כגון הפרעת דיכאון קלינית, עלולה להוביל להתמוטטות עצבים. אין ספק כי רבים מאיתנו מרגישים בשלב כזה או אחר בחיינו כי לחצי היומיום הופכים לנטל כבד מנשוא. אולם כאשר המצב מיתדרדר לכך שלאדם אין יכולת להתמודד עם הלחץ בצורה בריאה, והוא מתקשה לבצע את המשימות היומיומיות שלו, מדובר בנורת אזהרה. במידה ונקלעתם למצב כזה או שאתם חשים כי אתם על סף התמוטטות, חשוב לפנות לרופא המשפחה או לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש בהקדם. הרופא המטפל בכם יוכל לסייע לכם לטפל בסימפטומים הגופניים שאתם חווים, וכן להפנות אתכם לקבלת סיוע מקצועי מפסיכולוג או פסיכיאטר. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולים לטפל בתסמינים הרגשיים, הנפשיים וההתנהגותיים הכרוכים במצב של התמוטטות עצבים הנובעת מדיכאון. אם אתם מודאגים מהתנהגותו של אדם אהוב או ממצבו הנפשי וחוששים שלא יפנה לקבלת סיוע מקצועי ביוזמתו, הקדימו תרופה למכה ופנו לרופא או לפסיכיאטר למענו בהקדם האפשרי.

Exit mobile version