דיכאון, טראומה ומאניה דיפרסיה

פוסט טראומה

פוסט טראומהפוסט טראומה הוא שמה העממי של הפרעה פסיכיאטרית השייכת למשפחת הפרעות החרדה, הנקראת בשפה המקצועית הפרעת דחק פוסט טראומטית, הפרעת דחק בתר-חבלתית או הלמת. באנגלית ההפרעה נקראת Post-Traumatic Stress Disorder, או בקיצור – PTSD.

ההפרעה מתפתחת בעקבות אירוע קשה מבחינה גופנית, נפשית או גופנית ונפשית במקביל. האירוע הקשה הוא למעשה המאורע הטראומטי וזהו המקור לשמה העממי של ההפרעה, שכן משמעות המילה "פוסט" (post), היא "אחרי".

הלוקים בהפרעת דחק פוסט טראומטית בדרך כלל מגיבים לחוויה בתחושות של חוסר אונים ופחד כשלרוב מופיעים במקביל גם חוסר סובלנות לזולת ואובדן עניין בתחומי בתחומים רבים שבעבר גרמו להנאה. בעבר נהוג היה לחשוב כי נשים סובלות מההפרעה כתגובה לתקיפה או כתגובה לאונס וכי גברים מפתחים את ההפרעה לאחר שלקחו חלק בקרבות.

כיום ידוע כי רוב הלוקים בהפרעה עברו תאונת עבודה או תאונת דרכים וכי ישנה שכיחות גבוהה במיוחד של הפרעת דחק פוסט טראומטית בקרב יוצאי קרבות. כך לדוגמה כיום נראה כי שלושים אחוז מיוצאי מלחמת וייטנאם סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית.

מה הם הגורמים לפוסט טראומה?

בדומה לשאר ההפרעות הפסיכיאטריות, הרי שלא ניתן לנבא מראש מי עתיד ללקות בהפרעת דחק פוסט טראומטית. עם זאת, לאחר מחקרים רבים שנערכו בתחום זה, ניתן להצביע בבירור על מספר גורמי סיכון ללקות בהפרעה זו. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

חשוב להבין שההגדרה של המאורע הטראומטי לא נוקשה וכי מאורע אחד יכול להיחוות כטראומטי עבור אדם אחד ולהתקבל בשוויון נפש אצל אדם אחר. לפיכך לא אופי המאורע מגדיר את החוויה אלא התגובה למאורע.

מה הם התסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית?

התסמינים של ההפרעה משמשים גם לאבחון. להלן הקריטריונים המשמשים לאבחון הפרעת דחק פוסט טראומטית לפי המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות (DSM-5):

אם ההפרעה נמשכת בין 4 ימים ל- 4 שבועות בלבד, נהוג להגדיר אותה כ"הפרעת דחק חריפה" (Acute Stress Disorder").

כיצד מטפלים בהפרעת דחק פוסט טראומטית?

הטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית מורכב בעיקר מטיפול פסיכותרפי וטיפול תרופתי. אחד הטיפולים היעילים ביותר עבור הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. בטיפול זה מתמקדים בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות של המטופל על ידי זיהוי מחשבות אוטומטיות ועיוותי חשיבה, ערעור על דפוסי החשיבה הלא תקינים או המזיקים ולימוד ותרגול של דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות מועילים וחיוביים.

התרופות בהן נעשה שימוש לטיפול בסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית הן תרופות נגד דיכאון מקבוצת ה – SSRIs כמו לדוגמה אפקסור או פרוזאק. הטיפול התרופתי בדרך כלל ניתן במקביל לטיפול הפסיכותרפי. טיפולים נוספים המתאימים עבור הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית הם למשל תרפיה במשחק (מתאימה עבור ילדים הסובלים מהפרעה זו), פעילות גופנית ועיסוק בספורט, פסיכותרפיה בין אישית ועוד.

טכניקת טיפול נוספת הנמצאת בשימוש נרחב כטיפול בסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית היא EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) או הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים.

ראו גם:

ההבחנה בין טראומה להפרעת דחק פוסט טראומתית

טיפול להפרעה פוסט טראומטית באמצעות מציאות וירטואלית

Exit mobile version