פרוזאק (fluoxetine) היא תרופה נוגדת דיכאון כאשר דרך הפעולה שלה היא של עיכוב ספיגה חוזרת של סרוטונין. הדרך בה היא עובדת אינה מובנת במלואה, אולם ההסכמה היא שהיא משפיעה על התקשורת החיובית בין תאי העצב במערכת העצבים המרכזית באופן אשר מחזיר את האיזון הכימי למוח.
פרוזאק משמש לטיפול בהפרעת דיכאון, הפרעות אכילה (אנורקסיה ובולימיה), הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) והפרעות חרדה והיסטריה. לעיתים, תרופה זו תינתן בשילוב תרופות אחרות לטיפול בדיכאון, במיוחד כאשר אין השפעה מוצלחת על התסמינים.
מבנה התרופה ויתרונותיה
לטווח ארוך פרוזאק עשויה לשלוט בתסמינים הקיימים. פרוזאק שייכת לקבוצת תרופות הנקראות מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין .(SSRI) תרופות אלו פועלות על נוירוטרנסמיטרים במוח בכדי לסייע לאנשים הנמצאים בדיכאון וחרדה. למעשה, התרופה נשארת בגוף במשך שבועות רבים לאחר שהמנה האחרונה נלקחת ולכן היא עלולה ליצור אינטראקציות מסוכנות עם תרופות אחרות.
התרופה עשויה לשפר את מצב הרוח, השינה, התיאבון, ורמת האנרגיה ועשויה לסייע לשחזר התעניינות בנעשה ביום יום. יתכן ופרוזאק תוכל להוריד קצת מהפחד, החרדה, מחשבות לא רצויות, וממספר התקפי חרדה. היא עשויה גם להפחית את הדחף לבצע משימות חוזרות ונשנות (כגון רחיצת ידיים, ספירה, ופעולות אחרות אשר מפריעות ליום יום). כמו כן, פרוזאק עשויה להפחית סיפטומים של עצבנות, תיאבון מוגבר ודיכאון.
אזהרות
לפני נטילת פלואוקסטין, יש לברר האם החולה אלרגי לאחד ממרכיביו, מכיוון שהתרופה עלולה להכיל חומרים פעילים שיכולים לגרום לתגובות אלרגיות. לכן יש לברר את ההיסטוריה הרפואית של כל חולה, לרבות היסטוריה משפחתית לקיום הפרעה דו קוטבית, הפרעה מאנית-דפרסיבית, היסטוריה אישית או משפחתית של ניסיונות התאבדות, בעיות בכבד, סוכרת, רמות נתרן נמוכות, התייבשות, פרכוסים, כיבים במערכת העיכול, וגלאקומה.
הסכנה הגדולה ביותר היא שאנשים נוטלים תרופות אנטי דיכאוניות ללא מרשם רופא, או כנגד מרשם מרופא משפחה, אשר לעיתים קרובות חסר זמן ויכולת לאבחן מחלה נפשית. יתרה מכך, האדם הנוטל את התרופה ללא מרשם לא מודע לכלל תופעות הלוואי והאזהרות הנלוות אליה בדבר אינטראקציות עם תרופות או חומרים אחרים.
למרות שתרופות נוגדות דיכאון כמו פרוזאק אינן נחשבות מבחינה טכנית לממכרות, רופאים רבים טוענים כי המשתמשים עלולים להרגיש תלות הולכת וגוברת בתרופה. מסיבה זו, חולים אשר מפסיקים לקחת תרופות נוגדות דיכאון בפתאומיות צפויים לחוות תסמיני גמילה הכוללים בחילות, כאבי ראש, סחרחורות ועייפות. החולים מוזהרים לא להפסיק באופן חד תרופה כמו פרוזאק.
תופעות לוואי
תרופות נוגדות דיכאון עלולות להעלות את הסיכון למחשבות אובדניות בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. לכן, על חולים מכל הגילאים לעקוב אחר החמרה בהופעת מחשבות או התנהגויות אובדניות. ככלל, פרוזאק אינו מאושר לשימוש בקרב ילדים מתחת לגיל 7. תופעת לוואי נוספת שעלולה להתרחש היא עייפות, הפרעות בתנועה וחוסר עירנות ומודעות.
מטופלים הנוטלים פרוזאק עלולים לחוות עוד שורה ארוכה של תופעות לוואי. תופעות אלו עלולות לכלול: בעיות בתפקוד המיני,יובש בפה, בחילות, כאבי ראש, שלשולים, עצבנות, חוסר מנוחה, הזעה מוגברת, עליה במשקל, נדודי שינה וישנוניות. במקרים חמורים של כל אחת מתופעות אלה, יש לפנות לרופא המטפל על מנת לבדוק את עלות התועלת המופקת מנטילת הכדור.
שילוב של פרוזאק עם חומרים אחרים
שילוב פרוזאק עם אלכוהול עלול להוביל במהירות להרגעה מוגברת. גם לאחר שתיית משקה אחד, האדם עלול להרגיש בנמנום קיצוני ולהתקשות בקבלת החלטות, נהיגה וסיכון מוגבר לנפילות ופציעות. ערבוב של אלכוהול ופרוזאק עלול גם להוביל לתופעות לוואי אחרות, כמו סחרחורת, עייפות וחולשה פתאומית, תחושות של חוסר תקווה, ומחשבות אובדניות.