ההתמודדות עם תסמונת דו-קוטבית אינה דבר פשוט. המעברים מאפיזודות מאניות לשקיעה עמוקה בדיכאון אינם מאפשר רגעי מזור, רגיעה, מנוחה או הקלה למטופל. לפתע, התנהגויות סטנדרטיות הופכות להיות מורכבות, כאשר שינויים קלים בהתנהגות יכולים להעיד על אפיזודה או דיכאון קרבים.
האם יש לכם נטייה לאבד תאבון לפני התקף דיכאון? לישון יותר מידי, או לא לישון כלל? אולי התקפי זלילה לפני אפיזודה מאנית? או להישאר ערים עד מאוחר, ולצאת לבלות? בעזרת מעקב מסודר אחר ההתנהגות, אחר מה שעובר עליכם לאורך היום, ורישום כל זאת ביומן מצב-רוח אישי, תוכלו ללמוד על עצמכם וכיצד מתנהלים הסימפטומים שלכם.
מהו יומן לסיוע תסמונת דו-קוטבית?
ישנן שיטות שונות להיות במעקב אחר התסמונת ממנה אתם סובלים, וחשוב להיות תמיד עם אצבע על הדופק. אומנם במפגשים עם הרופא המטפל, או הפסיכיאטר שלכם, תוכלו לעבור על המתרחש עליכם, לתאר את הרגשות והמחשבות, ההתנהגות והתחושות, וכל מה שמתרחש בחייכם מבחינה סובייקטיבית, אך קשה מאוד לזכור את הדקויות והשינויים הקטנים המעידים על רגעים משמעותיים של אפיזודה מאנית או שקיעה עמוקה אל תוך דיכאון.
יומן לסיוע תסמונת דו-קוטבית הינו למעשה כלי עזר, אשר מאפשר לכם להיות במעקב מתמיד אחר מצבכם. מאחר ולשמור עליכם צריך להיות העדיפות הראשונה שלכם, כל דבר קטן אשר ניתן לעשות יכול לסייע באופן משמעותי בסופו של דבר. כאשר יש לכם מודעות לגבי אפיזודה המתרחשת, כיצד הגעתם לרגע זה, מה היו הסימנים המעידים על אפיזודה קרבה, וכדומה – כך פוחת הסיכוי לעשות מעשים פוגעניים כלפי עצמכם.
הרעיון הוא לבצע רישום כל שינוי קטן המתרחש בכם על בסיס יומיומי – דחף לאכול, חוסר תאבון, עייפות מוגברת, הפרעות שינה, מצבי רוח מתחלפים, כעס לא מוסבר, וכדומה. כך תוכלו להיות במעקב אחר המתרחש והעובר עליכם, ולזהות בסופו של דבר אפיזודה מתקרבת או מצבים אפיזודיים שלא הייתם בטוחים לגביהם.
את המידע הזה תוכלו לחלוק עם הרופא המטפל בכם, ויחד ללמוד יותר ממה שידעתם בעבר על התנהלות התסמונת הדו-קוטבית במקרה הספציפי שלכם. זה לא רק ייקל עליכם להבין מה עובר עליכם, אלא יאפשר לכם להתמודד באופן בונה יותר עם אותה התרחשות אשר מרגישה בלתי נשלטת לחלוטין.
מה כדאי לרשום ביומן התסמונת הדו-קוטבית שלי?
ברמת העיקרון, כל דבר אשר מתקשר להתנהגות, שינויי מצב רוח, או שינויים אחרים אשר אינם אופייניים או מרגישים משמעותיים עבורכם. כדאי לרשום למשל:
- שינויים במצב הרוח – כעס פתאומי, חוסר מוטיבציה, התלהבות לא ברורה, שמחה קיצונית, וכדומה.
- שינויים הקשורים בהתנהגות – התלהמות, פעלתנות קיצונית, חוסר מוטיבציה, וכדומה.
- דברים הקשורים בשינה – עייפות קיצונית, ערנות מוגברת, הפרעות שינה, ועוד.
- דברים הקשורים בדיאטה – אכילה מוגברת, חוסר תאבון, שינויים במזון והשפעתם.
- מצבי רוח
- עניינים הקשורים במערכות יחסים חשובות
- גורמי לחץ ומצבי חרדה
- וכן כל דבר אשר נראה לכם משמעותי לגבי מצבכם האישי ותסמונת הדו-קוטביות שלכם
מאחר ובשלבים הראשונים של כתיבת היומן מדובר בתהליך למידה, קשה מאוד להבחין בין דברים משמעותיים לכאלו אשר אינם. אך עם הזמן, הדברים נכנסים למסגרת מסוימת, תבניות חוזרות נהיות ברורות יותר ויותר, ותוכלו להבין באופן שקול יותר מה משמעותי ומה פחות בנוגע למצבכם.
זכרו, אין זו סיטואציה פשוטה, והעבודה עם יומן לסיוע בתסמונת דו-קוטבי היא ממושכת ולאורך זמן. התוצאות התרפויטיות לא יהיו תוך יום או יומיים, מאחר וצריך לבחון לאורך תקופה את הדברים. עם זאת, ככל שתתמידו ותקפידו לנהל יומן זה, תוכלו להבין טוב יותר עם מה אתם מתמודדים וכיצד זה משפיע עליכם.
תוכלו להשיג מעט שליטה על תופעה אשר נחווית פעמים רבות כמנטרלת שליטה, בלתי ניתנת לצפייה, מתסכלת וקשה. עם מעט התמדה, והרבה נחישות – תוכלו ללמוד לא מעט על העובר עליכם.