יש אנשים הסובלים מדיכאון אותו הם אינם מסוגלים להסוות, בשל תנודות במצב הרוח, חוסר אנרגיה או תחושות חוסר תקווה ומלנכוליה. אחרים הם אלופי העמדת פנים – הם למדו לחייך כשהם מרגישים רצון לבכות וכשהם חווים תחושות תסכול באופן קבוע, המתבטאות בהתפרצויות בכי כשאף אחד אינו בסביבתם.
אנשים עם דיכאון סמוי יכולים להסתיר את מצבם, לזייף רגשות ולשמור את תחושותיהם לעצמם, כך שאנשים אוהבים בסביבתם מתקשים לזהות את התסמינים ולגרום לאדם לפנות לקבלת העזרה המקצועית לה הוא זקוק.
הוא יותר מידי פעיל ושמח מכדי להיות בדיכאון
במחקר שמומן על ידי המכון הלאומי לבריאות הנפש, חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת רוצ'סטר גילו כי רוב האנשים שהסתירו בהצלחה את הדיכאון שלהם, היו אנשים עם אישיות לבבית ונעימה. רוב האנשים סבורים כי סטריאוטיפ אדם מדוכא הוא אדם שרק לעיתים רחוקות צוחק או מחייך, המעדיף להיות לבד, נרגן, מדוכדך ומלנכולי.
צוות המחקר בחן 191 מטופלים שסבלו מדיכאון, בגילאי שישים ומעלה. הם מצאו כי בני המשפחה והחברים של הסובלים מדיכאון החמיצו לעיתים קרובות את הסימנים, היות ויקירם הפגין אישיות נעימה. מטופלים אלו עברו ימים מתישים בהשקעת האנרגיה הדרושה לחייך ולצחוק, כשבתוכם חוו כאב ועוגמת נפש.
בני משפחה, חברים ורופאים צריכים גם לשקול אם דיכאון עשוי להיות מוסתר מאחורי התמכרות. היות ודיכאון עשוי להיות גורם להתמכרות, כפי שהתמכרות עשויה להיות גורם לדיכאון. אנשים עשויים להשתמש בהתמכרות כמשהו לו ניתן לצפות, שירים אותם מהמלנכוליה. אך כאשר השפעות ההתמכרות מתפוגגות, הדיכאון שב וגורם למחזור סוער של כאב נפשי.
מודעות לדיכאון מוסווה
קשה לסייע לאדם שאינו מודה שהוא פגיע. מומחים לבריאות הנפש מצביעים על כך שכמה מהדרכים היעילות ביותר לסייע לאדם עם דיכאון הוא להיות מאזין תומך ואמפאתי, וללמוד על הגורמים ותסמיני הדיכאון.
במקרים מסוימים כאשר ההתנהגויות קיצוניות מידי, בני משפחה וחברים צריכים להתבונן מעבר לחיוכים החיצוניים והבדיחות הטיפשיות, ובאמת לוודא אם האדם האהוב עליהם בריא בנפשו, ורופאים צריכים להתייחס ברצינות לתסמיני דיכאון בקרב מטופלים נעימים המפגינים מצב רוח טוב בביקור קצר במרפאה.
כל אדם מפתח אישיות ציבורית מסוימת, יש את המארחים המושלמים, ה"בדרנים" או הנתפסים להתפרצויות צחוק על מנת להקל את חרדתם. אחרים דברנים גדולים, או מחבקים ידועים. לעיתים, מאפייני אישיות מוחצנת או קיצונית, עלולה להיות ביטוי של דיכאון סמוי. כמובן שאין לחשוב כי כל אדם השמח באופן קיצוני סובל מההיפך שהוא דיכאון.
היבט חשוב נוסף של דיכאון סמוי הוא כאב רגשי מהעבר, שמעולם לא הגליד או אפילו זכה להתייחסות. מצב זה, בשילוב עם האנרגיה הנדרשת לשמירה על מראית עין של חיים מושלמים, גורם לדיכאון סמוי ההולך ומתעצם בפנים, ומתפרץ, כך יש לקוות, על ספת הפסיכולוג.
דיכאון סמוי מצריך הבנה, התמודדות ושיטות לטיפול עצמי. על המטופלים ללמוד לאזן את חייהם, לקבל את הטיפול הדרוש, להודות בפגיעותם ובעיקר לדבר על מצבם.
ראו גם:
חבר שרוי בדיכאון? כך תצליחו לעזור לו
איך נדע עם בן או בת הזוג סובל ממאניה דיפרסיה? כל הסימנים המחשידים